Gepubliceerd op:
Geven is mooi en geeft veel voldoening. Maar soms vindt men het fijner om anoniem te schenken zodat niemand te weten komt wie er achter de schenking zit. In stilte genieten zij van de ‘warm glow’ die het goed doen met zich meebrengt. Wilt u ook anoniem schenken aan goede doelen? In dit blog geven wij tips hoe u dat het best kunt doen.
Eenmalige & periodieke schenking
U kunt eenmalig een bedrag overmaken naar een goed doel. Hoewel uw rekeningnummer natuurlijk te zien is voor het goede doel, kunt u eventueel het volgende in de omschrijving opnemen: “anonieme gift” of “geen contact gewenst”.
Een periodieke schenking houdt in dat u vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Er is geen minimum bedrag, op dit moment is er een maximum van 250.000 euro fiscaal aftrekbaar. Hiervoor dient u een periodiek schenkingsformulier in te vullen en te ondertekenen en dat te laten ondertekenen door uw contactpersoon bij het goede doel. U kunt echter afspraken maken dat u graag buiten de publiciteit blijft. Uw naam zal dan nooit in een jaarverslag of op een website komen te staan en uiteraard nooit worden gedeeld.
Fonds op Naam
Een goede manier om anoniem grotere bedragen te schenken en betrokken te zijn bij uw doel dat u steunt is via een Fonds op Naam. Een Fonds op Naam is een fonds binnen een goed doel, waarbij u zelf de naam en doelstelling kunt bepalen. Bijvoorbeeld: u vindt het schrijnend dat er in Zambia zoveel olifanten worden gestroopt om hun ivoor. Dan kunt u op zoek naar een goed doel dat zich inzet voor de bescherming van wildlife. In overleg met dat goede doel kunt u een Fonds op Naam oprichten. Het geld uit uw fonds wordt dan gebruikt voor de bescherming van de olifanten in Zambia. U maakt goede afspraken met uw contactpersoon bij het goede doel zodat uw naam niet bekend wordt binnen de organisatie.
“Eigen” stichting
Een “eigen” ANBI-stichting is een hele mooie manier om betrokken te zijn bij de doelen waar u aan schenkt. Uiteraard komt er wel wat bij kijken voordat u een stichting heeft opgericht en vergt het onderhoudt. Met een stichting is het lastiger om anoniem te blijven gezien de publicatieplicht die de Belastingdienst stelt aan stichtingen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Indien u niet wilt dat uw naam wordt gekoppeld aan de stichting, kunt er voor kiezen om niet in het bestuur plaats te nemen (maar bijvoorbeeld in een Raad van Advies). De Belastingdienst verleent in uitzonderlijke gevallen een ontheffing zodat u uw naam als bestuurder niet hoeft te publiceren. Deze ontheffing kunt u aanvragen indien bij publicatie de veiligheid van u of uw bestuurders in het geding is.
Er zijn genoeg mogelijkheden om ‘in stilte’ te schenken aan goede doelen. Mocht u hulp willen met uw (anonieme) schenking of bij het opzetten van een Fonds op Naam of stichting, neem dat contact met de afdeling Filantropie Advies van ABN AMRO MeesPierson.
Heeft u een vraag over dit artikel?
De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.