Direct naar content

Uw bedrijf overdragen aan een ander. U denkt er nu misschien nog niet over na, maar de kans is groot dat uw onderneming ooit een nieuwe eigenaar krijgt. Bijvoorbeeld uw partner, (klein)kinderen of een derde partij. Als u uw bedrijf schenkt of nalaat, moeten u en de nieuwe eigenaar vaak veel belasting betalen. U kunt die belastingdruk mogelijk verlagen door gebruik te maken van gunstige fiscale regels. Wij geven u 5 belangrijke tips. Bedrijfsoverdracht is een proces dat voor iedereen soepel moet verlopen, tenslotte.

Tip 1. Begin op tijd met bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht is meestal niet iets wat u overkomt, maar wat u zorgvuldig kunt plannen. Mits u op tijd begint. Het is vooral belangrijk dat u zorgt voor een flexibele bedrijfsstructuur. Als uw bedrijfsonderdelen makkelijk los te koppelen zijn, houdt u alle opties open voor het moment dat u het bedrijf overdraagt. Uw bedrijf flexibel maken, kost tijd. Let ook op eventuele fiscale gevolgen. Daarnaast heeft u tijd nodig om de balans op te schonen en niet op de laatste plaats om een opvolger te zoeken. Ga ook in een zo vroeg mogelijk stadium met de juiste sparringpartners en adviseurs om de tafel, zodat u zeker niets over het hoofd ziet.

Tip 2. Denk goed na over uw toekomst

Dit ligt misschien wat voor de hand, maar toch vergeten veel ondernemers om goed na te denken over hun eigen (financiële) toekomst. Bent u bereid om het bedrijf volledig los te laten, of wilt u zelf nog een actieve rol blijven spelen? En wat wil uw bedrijfsopvolger? Ook de toekomst van het bedrijf is relevant. Om te profiteren van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) moet uw opvolger onder andere het bedrijf minimaal 5 jaar helemaal voortzetten en 5 jaar lang de aandelen houden. Let wel op: uw bedrijfsopvolger moet de BOR aanvragen bij de Belastingdienst. Dit gebeurt niet vanzelf!

Tip 3. Zet uw opvolgers op de loonlijst

Als u uw bedrijf overdraagt, moet u vaak inkomstenbelasting betalen. Bij zowel schenken als vererven van uw onderneming kunt u die heffing onder bepaalde voorwaarden op verzoek aan de Belastingdienst zo veel mogelijk doorschuiven naar uw opvolger. Uw opvolger betaalt de heffing dan bijvoorbeeld pas op het moment dat hij of zij de bedrijfsaandelen overdraagt. Wilt u gebruikmaken van de doorschuifregeling als u gaat schenken? Dan moet uw opvolger onder andere minimaal 36 maanden op de loonlijst staan direct voorafgaand aan de schenking. Het is dus van belang om hier in een vroeg stadium al aan te denken.

Tip 4. Zorg voor een goede bedrijfsstructuur

De doorschuifregeling en de BOR gelden niet voor zover sprake is van beleggingsvermogen. Het is dan ook slim om te kijken of vermogensbestanddelen kunnen worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Vooral uw vastgoed kan een groot verschil maken. Als uw onderneming het vastgoed zelf gebruikt, kan er sprake zijn van ondernemingsvermogen, mits u een goede bedrijfsstructuur heeft. Wilt u uw vastgoed verhuren aan uw opvolger? Ook dan kunt u ervoor zorgen dat het wordt gezien als ondernemingsvermogen. Dit kunt u eveneens bereiken met een goede bedrijfsstructuur.

Tip 5. Regel uw papierwerk bij bedrijfsoverdracht

Ook al heeft u alles zo goed uitgedacht en geregeld. Als bijvoorbeeld uw testament, huwelijkse voorwaarden en/of bedrijfsstatuten niet aansluiten op uw gewenste bedrijfsoverdracht, kan dit voor nare verrassingen zorgen. Met een tijdige check en eventuele aanpassingen kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf goed wordt overdragen aan de bedrijfsopvolger.

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.