Direct naar content

Hebt u ook een aflossingsvrije hypotheek? Deze hypotheekvorm was lange tijd erg populair. Maar een aflossingsvrije hypotheek kent niet alleen maar voordelen. Ooit moet u deze hypotheek terugbetalen. Het is verstandig om daar nu al in uw financiële planning rekening mee te houden.

Een groot voordeel van een aflossingsvrije hypotheek zijn de lage netto maandlasten. Tijdens de looptijd van de lening bent u alleen rente verschuldigd. Als u vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, dan mag u de rentelasten als aftrekpost in uw aangifte inkomstenbelasting meenemen.

Tussentijds aflossen?

Omstreeks 1990 werden de eerste aflossingsvrije hypotheken aangeboden. Voor deze hypotheekvorm was bij huizenkopers al snel een grote belangstelling. De huizenprijzen stegen elk jaar verder. Waarom een hypotheek tussentijds aflossen als de huizenprijzen toch sterk stijgen? Zonder af te lossen werd er al een flinke overwaarde opgebouwd. Maar vanaf 2009 is de financiële wereld ingrijpend veranderd. Als gevolg van de kredietcrisis zijn de huizenprijzen fors gedaald. Met als gevolg dat nu bij veel eigenwoningbezitters de hypotheekschuld hoger is dan de marktwaarde van de woning.

Nieuwe hypotheekregels

Inmiddels zijn de hypotheekregels ingrijpend veranderd. Met als doel dat minder eigenwoningbezitters in financiële problemen komen. Sinds 1 augustus 2011 bedraagt voor nieuwe hypotheken het aflossingsvrije gedeelte maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning.

En vanaf 1 januari 2013 kunt u voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek nog kiezen uit maar twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Alleen bij deze hypotheekvormen blijft de renteaftrek gehandhaafd. Maar u moet de eigenwoningschuld wel (maandelijks) verplicht aflossen. Deze verplichte aflossing zorgt ervoor dat u minder kwetsbaar bent voor waardedalingen van uw nieuwe woning.

Overgangsmaatregelen

Als u op 31 december 2012 al een aflossingsvrije hypotheek hebt, blijft hiervoor de renteaftrek gehandhaafd. Maar als u vervolgens een nieuwe eigen woning wilt kopen, kunt u tot maximaal 50% van de marktwaarde van deze nieuwe woning uw bestaande aflossingsvrije lening in een nieuwe hypotheek meenemen.

Kenmerkend voor een aflossingsvrije hypotheek is dat u geen vermogen opbouwt en niets aflost. Over 5 jaar beginnen steeds meer aflossingsvrije hypotheken af te lopen. Wilt u in uw woning blijven wonen? En kunt u dan uw hypotheek terugbetalen? Dat zal afhankelijk zijn van de financiële maatregelen die u eerder hebt genomen.

Aflossingsplan noodzakelijk

Neemt u het besluit om extra te sparen voor een doelvermogen, waarmee u uw aflossingsvrije lening op het einde van de looptijd gaat aflossen? Of geeft u er de voorkeur aan om op eigen initiatief tussentijds stap voor stap de lening af te lossen? Het is in elk geval verstandig om nu te bedenken hoe u straks uw aflossingsvrije hypotheek het beste gaat terugbetalen. Door een aflossingsplan mee te nemen in uw financiële planning schuift u problemen niet door naar de toekomst, maar zorgt u nu voor een oplossing.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.