Direct naar content

Door de gestegen energieprijzen is de energiezuinigheid van uw eigen woning steeds belangrijker. Dat geldt zeker bij de verkoop van uw woning. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de invloed van het energielabel op de verkoopprijs toeneemt. Hoe groot is het effect op de waarde van uw woning? En welke maatregelen kunt u nemen om te verduurzamen? Daarover leest u hieronder meer.

Een energielabel is verplicht

Sinds 2008 is bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen een definitief energielabel verplicht. Het energielabel loopt van G (rood, zeer onzuinig) naar A++++(groen, zeer zuinig). Door het energielabel ziet u als huiseigenaar in één oogopslag of uw woning energiezuinig is of niet. Nog niet alle woningen hebben een geldig geregistreerd energielabel. U bekijkt eenvoudig via Milieu Centraal wat het huidige energielabel van uw woning is en tot wanneer uw energielabel geldig is.

Het effect van het energielabel op de prijs van uw woning

Al jaren onderzoeken de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Maastricht het effect van het energielabel bij de verkoop een woning. De onderzoekers zien door de jaren heen dat kopers steeds kritischer worden. Zelfs in de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren worden woningen met een rood F/G- energielabel met een prijskorting verkocht. Een roder gelabelde woning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor kostbare verduurzamingsmaatregelen in de toekomst.

Ook onderzoeksbureau Brainbay constateert in een onderzoek uit mei 2023, dat een duurzamere woning een hogere waarde heeft. Elke stap naar een beter energielabel leidt tot een hogere gemiddelde woningwaarde. Dit ziet u ook in onderstaande tabel. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat een woning met label C gemiddeld 8,3% meer opbrengt dan een vergelijkbare woning met label G. Daarnaast blijkt uit cijfers van de NVM dat het prijsverschil tussen een roder en groener energielabel blijft stijgen. Tevens verkoopt een woning met een groener energielabel veel sneller.

Een groener energielabel bespaart niet alleen uw energieverbruik, maar geeft u ook een veel hogere woningwaarde.

Hoe krijgt u een beter energielabel?

Door het nemen van verduurzamingsmaatregelen zal het energielabel van uw woning verbeteren. Zeer globaal kan dat door de volgende stappen:

  • Goed isoleren en efficiënt ventileren
  • Het plaatsen van een (hybride) warmtepomp
  • Het installeren van zonnepanelen

Een energieadviseur kan u over deze stappen nader adviseren en u helpen met een EnergiePrestatieAdvies (EPA). Daarmee  krijgt u persoonlijk een maatwerkadvies. Uiteraard moeten de verduurzamingsmaatregelen aan specifieke (technische) criteria voldoen die deze deskundige kan beoordelen. De energieadviseur bepaalt ook het energielabel van uw woning en helpt u bij de registratie van het label. Via het Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO) vindt u eenvoudig een gecertificeerde deskundige. Tevens kunt u een energieadviseur vinden via partners van de ABN AMRO.

Wilt u zelf de mogelijkheden onderzoeken om uw woning energiezuiniger te maken en uw energielabel te verbeteren? Gebruik dan een hulpmiddel zoals de Energiebespaarcheck of de informatie op de website van Milieucentraal.

Duurzame maatregelen financieren

Als u veel vrij (gespaard) vermogen heeft, is het meestal aantrekkelijk dit geld te gebruiken om uw woning te verduurzamen. U kunt de verduurzaming ook met een lening financieren door bijvoorbeeld de hypothecaire lening te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Wanneer u bij een bank geld leent om te verduurzamen, hangt het maximale bedrag dat u kunt lenen af van uw inkomen en/of de waarde van uw woning. De overheid heeft daarvoor leennormen opgesteld. Voor financieringen die direct met verduurzaming te maken hebben zijn deze leennormen de afgelopen jaren steeds ruimer geworden.

Indien u de hypotheek niet wilt aanpassen, kunt u ook een duurzame lening overwegen. Hiervoor zijn diverse leningen aanwezig met vaak gunstige rentes. U leest meer over financieren bij ABN AMRO op onze website.

Daarnaast stimuleert de overheid verduurzaming door subsidies en aantrekkelijke leningen. Om u meer inzicht te geven in deze mogelijkheden hebben De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) en Milieucentraal een energiesubsidiewijzer voor woningeigenaren gemaakt. Naast informatie over subsidies die kunnen oplopen tot wel 30% van de kosten, vindt u hier informatie over verduurzamingsleningen.

Korting op uw hypotheekrente bij energielabel B of hoger

Heeft uw woning een geregistreerd energielabel van B of hoger? Of heeft u nu een lager energielabel, maar gaat u binnenkort duurzaam verbouwen? Dan kunt u bij ABN AMRO tot wel 0,15% korting krijgen op uw hypotheekrente. Dit kan bij de aanvang van een nieuwe rentevastperiode of als u het energielabel binnen 24 maanden na de start van uw rentevastperiode registreert. Lees hoe u ook gebruik kunt maken van onze duurzaamheidskorting.

Veel voordelen bij het verduurzamen van uw woning

Door te verduurzamen kan uw woning fors meer waard worden. Investeren in verduurzaming biedt daarnaast nog meer financiële voordelen en levert bovendien vaak meer wooncomfort. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu en wie wil dat nou niet?

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.