Direct naar content
2 min. leestijd

Verhuizen naar het buitenland, het brengt een hoop regelwerk met zich mee. U wordt in uw nieuwe woonland gezien als binnenlands belastingplichtige. Dit betekent dat u daar belasting moet betalen over uw inkomen en vermogen. Het is niet noodzakelijk dat uw vermogen met u mee verhuist. Het kan soms zelfs voordeliger zijn om uw vermogen in Nederland te laten staan. Hieronder leest u hoe dit zit.

Andere belastingregels in het buitenland

In Nederland betaalt u geen belasting over het werkelijke rendement dat uw beleggingen opleveren. Het maakt niet uit of u een hoog of laag rendement heeft. U betaalt altijd 1.2% belasting over de waarde van uw vermogen aan het begin van het jaar. Zodra u gaat verhuizen naar het buitenland, wordt dit anders. U gaat dan in uw nieuwe woonland belasting betalen over de werkelijke opbrengsten uit uw vermogen. Dat kan gaan over dividend en rente. Ook heffen veel landen belasting over de waardevermeerdering van uw beleggingen. En sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje, kennen ook apart nog een vermogensbelasting.

Uw vermogen in Nederland laten staan, wat betekent dit?

Het is geen probleem om uw vermogen in Nederland te laten staan, nadat u heeft besloten te verhuizen naar het buitenland. Voor u is dat fiscaal niet nadelig. Als inwoner van een ander land bent u buitenlands belastingplichtige in Nederland. Beleggingen, spaarrekeningen en dergelijke, behoren dan niet meer tot de heffingsgrondslag in box 3. U betaalt daarover in Nederland dus geen belasting meer. Bezit u nog onroerend goed in Nederland? Dan betaalt u daarover wel belasting in box 3. Uw nieuwe woonland verleent dan een vrijstelling. Dat is zo afgesproken in de verdragen, ter voorkoming van dubbele belasting die Nederland met andere landen heeft gesloten.

Voordelen van uw vermogen in Nederland laten staan

Gaat u verhuizen naar het buitenland, dan kan het in sommige gevallen voordelig zijn om uw vermogen in Nederland te laten staan. Als u bijvoorbeeld in Frankrijk gaat wonen, betaalt u de eerste 5 jaar geen vermogensbelasting over uw vermogen buiten Frankrijk. Woont u in Spanje? Dan kan het om andere redenen interessant zijn om uw vermogen niet naar Spanje over te brengen. Woont u namelijk langer dan 10 jaar in Spanje en komt u te overlijden? Dan heft Nederland geen erfbelasting meer over uw vermogen. Zelfs niet over Nederlands onroerend goed dat u bezit. Als uw erfgenamen buiten Spanje wonen, heft Spanje ook geen erfbelasting. Behalve over Spaans vermogen. Dit betreft in Spanje gelegen onroerend goed en ook geld op een Spaanse bankrekening, maar vermogen bij een bank in Nederland niet.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.