Voogdij is misschien geen onderwerp dat u dagelijks bespreekt, maar het is wel belangrijk om over na te denken. Stel dat u en uw partner komen te overlijden, dan moet iemand anders de zorg en opvoeding van uw kinderen overnemen. Dit idee kan beangstigend zijn voor ouders, maar het benoemen van een voogd kan rust geven. In dit artikel leggen we uit wat voogdij inhoudt en hoe u dit kunt regelen. We bespreken wie u als voogd kunt kiezen en of de voogd ook automatisch het vermogen van uw kind beheert.
Wat is voogdij?
Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders, bijvoorbeeld na het overlijden van beide ouders. Het kan ook van toepassing zijn als de ouders het gezag tijdelijk niet kunnen uitoefenen. Wij gaan in dit artikel uit van de gedachte dat beide ouders overleden zijn. Wilt u overigens meer lezen over andere maatregelen voor kinderen in een testament, lees dan ons artikel ‘Uw kinderen en uw testament’,
Wat als u niets doet?
Is er geen voogd benoemd, dan benoemt de rechter een voogd. Hoewel de rechtspraak betrouwbaar en deskundig plaatsvindt in Nederland, willen veel mensen zelf een keuze maken. Zo weten ze wie de rol van voogd op zich gaat nemen. Hoe benoemt u een voogd?
Benoeming in testament
Een voogd kunt u benoemen in een testament. Als u een testament opstelt en u heeft minderjarige kinderen dan is het praktisch om meteen een voogd aan te wijzen. Een testament en de benoeming van een voogd moet u vastleggen in een notariële akte. Lees meer over deze akten in ons artikel ‘Moet dat bij notariële akte?’.
Gebruik van het gezagsregister
Als u al een goed testament heeft of geen notariële akte wilt laten opmaken, kunt u de voogdij ook regelen via het gezagsregister. Hiervoor vult u een formulier in op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in dit register is gratis en u heeft geen notaris nodig.
Een nadeel van het gezagsregister is dat u alleen een voogd kunt aanwijzen, zonder extra wensen over opvoeding en verzorging van het kind. Ook kunt u geen voogdij regelen voor eventuele toekomstige kinderen. Beide zaken zijn wel mogelijk in een testament.
Zowel in testament als in het register?
Als u op beide manieren een voogd heeft aangewezen zou men in verwarring raken als dat verschillende personen zijn. Gelukkig is wettelijk bepaald dat de laatste aanwijzing (testament dan wel register) voorrang heeft.
Wie benoemt u tot voogd?
U bepaalt zelf wie u als voogd aanwijst. Hierbij kunt u letten op verschillende aspecten:
- De relatie tussen uw kind en de beoogde voogd, evenals de gezinssituatie van de voogd.
- Als er geen aparte bewindvoerder is: de financiële vaardigheden van de voogd.
- De normen en waarden van de voogd: komen deze enigszins overeen met die van u?
Het is belangrijk dat er rust en stabiliteit is tussen uw kind en de voogd. Daarnaast zijn er enkele formele eisen aan de voogd, die hier volgen.
- Het moet een persoon zijn, geen instelling. Een rechter kan wel een gecertificeerde instelling aanwijzen.
- De voogd mag niet onder curatele staan of lijden aan een geestelijke ziekte.
- De voogd moet ouder zijn dan 18 jaar en de benoeming aanvaarden.
De verhouding tot bewindvoering
Als u een voogd benoemt dan voert de voogd ook automatisch het bewind over het vermogen van de minderjarige. Dat bewind stopt dan op 18 jaar: het kind is dan immers volwassen. Wilt u het bewind langer laten duren dan kunt u een bewindvoerder aanwijzen in uw testament en het bewind bijvoorbeeld op 25-jarige leeftijd laten eindigen. Wilt u meer lezen over het bewind, lees dan ons artikel ‘Wat kan een bewindvoerder voor u betekenen?’.
U kunt voogdij en bewindvoering door dezelfde persoon laten uitvoeren. Soms kiest men ook een andere persoon. Niet elke persoon die goed kan opvoeden is immers gewend aan het beheren van vermogen. U kunt ook twee verschillende personen benoemen: de een tot voogd en de ander tot bewindvoerder. Bijkomend voordeel: de relatie tussen de opvoeder en het kind wordt niet verstoord door financiële aangelegenheden.
Tot slot
Bedenk dat u onder normale omstandigheden uw kinderen zult zien opgroeien tot volwassen mensen. Beschouw de voogdij als een airbag in uw auto. De meeste mensen maken daar geen gebruik van tijdens hun leven. Toch bent u blij dat er een aanwezig is in geval van een ongeluk. Zo kunt u ook naar de voogdij kijken.