Direct naar content

Huwelijksmarkt: familie, tradities en prijskaartjes

Gepubliceerd op:
5 min. leestijd

‘Wil je met me trouwen?’ Een huwelijk is niet alleen twee mensen die hun levens met elkaar verbinden, maar ook twee families die samengaan. Het aantal huwelijken in Nederland zit weer in de lift. Wat we gemiddeld uitgeven aan een bruiloft stijgt ook: ruim 23.000 euro, 30 procent meer dan vijf jaar geleden. Waar geven we ons trouwbudget aan uit?

Door:

In 2023 gaven 68.000 paren elkaar het jawoord en sloten 23.000 stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig werden veel meer huwelijken gesloten, met een piek van 124.000 in 1970. Daarna daalde het aantal, ook doordat steeds meer mensen kozen voor het geregistreerd partnerschap; dat kan sinds 1998. Tijdens de coronajaren was de daling logischerwijs flink: van ruim 63.000 in 2019 naar 50.000 in 2020 en 56.000 in 2021. In 2022, toen Nederland weer openging, zagen we een inhaaleffect met 70.000 huwelijken en vorig jaar dus 68.000. In Nederland had begin dit jaar 44,2 procent van de inwoners van vijftien jaar of ouder de burgerlijke staat ‘gehuwd’, inclusief geregistreerd partnerschap. Het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht, sinds 2001 mogelijk, zit aardig in de lift: in 2023 werden er 1.626 huwelijken gesloten, ruim 20 procent meer dan in 2019. Het ging iets vaker om vrouwenparen dan om mannen.

Trouwmarkt groeit gestaag

Gemiddeld kost een bruiloft met alles erop en eraan 23.675 euro. Ook hier heeft de inflatie toegeslagen, want in 2018 was je al klaar voor gemiddeld 18.000 euro. Dat is een habbekrats vergeleken met de recente, allerduurste bruiloft ooit van het steenrijke Indiase koppel Anant Ambani en Radhika Merchant: die kostte naar schatting 550 miljoen euro. Maar dan word je wel toegezongen door Rihanna (honorarium 8,2 miljoen euro) en Justin Bieber (10 miljoen euro).

De 68.000 bruidsparen van 2023 gaven bij elkaar een slordige 1,6 miljard euro uit. De trouwmarkt is een aanzienlijke en gestaag groeiende markt, waar verrassend veel bedrijven bij zijn betrokken. Denk aan exploitanten van trouwlocaties, bloemisten, juweliers, fotografen, kappers, cateraars, entertainers, weddingplanners en ga zo maar door. Voor veel bruiden is de jurk, en dus de ontwerper, cruciaal. Veelgevraagde couturiers zijn Claes Iversen (ontwierp de trouwjurk van onder meer Lieke van Lexmond, Renate Gerschtanowitz en de bruid van Guus Meeuwis), Jan Taminiau (koningin Máxima, Wendy van Dijk) en Addy van den Krommenacker (Chantal Janzen).

Delen we de rekening?

Waar gaat een trouwbudget aan op? Volgens weddingspaces.com kost een trouwjurk gemiddeld ruim 1.400 euro en een trouwpak voor de bruidegom zo’n 975 euro. Een bruidskapsel plus make-up: een kleine 400 euro. Trouwringen gaan gemiddeld voor zo’n 800 euro over de toonbank, waarbij sommige juweliers nog weleens korting willen geven op de tweede ring. Een fotograaf rekent gemiddeld 1400 euro. Wat je betaalt aan het gemeentehuis varieert sterk per gemeente, maar kan oplopen tot zo’n 800 euro. Al kun je in elke gemeente doordeweeks ook terecht voor een gratis ‘trouwuurtje’. Steeds populairder is het om een trouwambtenaar op locatie uit te nodigen; dat kost tussen de 750 en 850 euro. Last but not least heb je de kosten van de trouwlocatie met catering. Dat kun je natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar gemiddeld geven bruidsparen daar 6.000 euro aan uit, uitgaande van zo’n dertig gasten en ruim tachtig feestvierders voor wie je de zaalhuur, het diner, de drankjes en het feest betaalt. Na het bruisende feest met dj – van 500 tot dik 2.000 euro – bijkomen in de bruidssuite? Die kost gemiddeld ruim 300 euro. En daarna op huwelijksreis? Dat doen Nederlandse bruidsparen voor gemiddeld een kleine 3.000 euro.

Bruidegom meestal ouder

De gemiddelde leeftijd van de mannen die in 2023 in het huwelijksbootje stapten was 39,1 jaar. Ze trouwden met vrouwen van gemiddeld 36,3 jaar. De trouwleeftijd is in de loop der jaren opgeschoven. Dat komt onder andere doordat een groot deel van de stellen eerst een periode samenwoont. Bij slechts een op de tien huwelijken is de vrouw ouder dan de man. Bij ongeveer vier op de tien stellen die trouwen is de man één tot vijf jaar ouder dan de vrouw. Bij een op de tien zijn beide ongeveer even oud.

Ook in huwelijken heb je records. Het langstdurende huwelijk ooit in Nederland was dat van Jakob Kuik en Grietje van der Sluis, beiden geboren in 1899. In 2000 vierden ze hun 82ste huwelijksjaar, op de gezegende leeftijd van 101 jaar.

Populairste trouwdag en -maand

Vrijdag is in Nederland de ultieme trouwdag; daar kiest een op de drie stellen voor. De populairste trouwmaanden zijn mei, juni en september. Speciale data, zoals Valentijnsdag, zijn uiteraard erg gewild, net als data met mooie cijfercombinaties. Zo trouwden op donderdag 20-02-2020 meer dan 750 paren, ruim tien keer zoveel als op een normale donderdag in februari. En ons koningspaar trouwde op 02-02-2002!

Trouwtrends

Ook de trouwmarkt is trendgevoelig. Zo zie je in de bruidsfotografie nu de ‘journalistieke stijl’ opkomen: paren willen geen gestileerde, perfecte plaatjes, maar gewone, spontane foto’s. Overgewaaid uit Amerika is de trend van unplugged wedding, waarbij de gasten hun mobiel en camera in de tas of thuislaten. Want: geen afleiding, meer ruimte en tijd om te socializen en de fotograaf heeft ook meer eer van zijn werk. In de VS koos in 2022 al 45 procent van de bruidsparen voor deze aanpak.

En de trouwlocatie? Vroeger hoefde je daar niet over na te denken: je ging naar het stadhuis, punt. Dat is nu wel anders: Nederland beschikt inmiddels over zo’n 1.500 officiële trouwlocaties buiten het gemeentehuis om en die worden steeds vaker gebruikt. Van het Utrechtse restaurant LE:EN, dat zich bevindt in een oude las- en constructiehal, tot korenmolen Princenhage in Breda; van een heuse botanische kas bij Nijmegen tot Orangerie Elswout in Overveen. We trekken voor onze bruiloft ook steeds vaker de grens over, voornamelijk binnen Europa. Voor dergelijke destination weddings zijn romantische trouwlocaties als de Toscaanse heuvels populair. En dan trekken we er het liefst meteen een heel weekend voor uit.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.