Direct naar content
2 min. leestijd

Een aandeel waar muziek in zit: dat is platenlabel UMG. De hits waar UMG de rechten van heeft worden wereldwijd nog vaak beluisterd. En dan is er ook nog een nieuwe lichting artiesten plus een nieuwe lichting luisteraars.

Universal Music Group (UMG) profiteert van de populariteit van streamingdiensten als Spotify. Elke keer dat hits van Taylor Swift, The Beatles of ABBA op de radio klinken, ontvangt platenmaatschappij UMG een klein bedrag. De Nederlands-Amerikaanse onderneming heeft zo als rechthebbende van de muziek een stabiele stroom van inkomsten, ook uit de verkoop van dvd’s en andere muziekdragers. Een aantrekkelijk bedrijfsmodel. Niet voor niets oefenden aandeelhouders lange tijd druk uit op moederbedrijf Vivendi om UMG af te splitsen. Eind september ging UMG dan eindelijk naar de beurs. Een deel van de aandelen werd verdeeld onder de Vivendi-aandeelhouders.

Brede muziekbibliotheek

UMG is marktleider in de muzieksector, waar de winst vooral wordt bepaald door de waarde van de muziekbibliotheek. Een populaire hit zorgt voor een jarenlange stroom van inkomsten. Het bouwde zijn diverse en brede muziekbibliotheek op door een serie overnames in de afgelopen decennia, onder andere van het Nederlandse label Polygram. UMG combineert popklassiekers met hits van de Zuid-Koreaanse K-popgroep BTS en Justin Bieber, die een jonge doelgroep aanspreken. Deze positie geeft het label een voorsprong in de onderhandelingen met artiesten en streamingdiensten. Daarnaast levert merchandising een steeds grotere bijdrage aan de omzet. Fans betalen graag voor kleding en andere producten met de naam of beeltenis van hun favoriete artiest.

Miljard gebruikers

Analisten verwachten dat UMG de komende jaren blijft profiteren van de populariteit van streamingdiensten. Het heeft samen met concurrenten Sony Music en Warner Music tweederde van de muziek op de platforms in handen. Het aantal gebruikers van streamingdiensten groeit sterk. In 2026 hebben ze naar verwachting een gezamenlijk bereik van meer dan een miljard mensen, mede dankzij nieuwe gebruikers in opkomende markten als China, India en Afrika. Dat is goed nieuws voor beleggers, zeker omdat op termijn de gemiddelde vergoeding per nummer die streamingdiensten betalen zal dalen. Door het stijgende aantal gebruikers vormt een daling van de tarieven geen grote bedreiging voor UMG.

Financiële informatie: UMG (UMG)

ISIN-code: NL0015000IY2

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.