Direct naar content
  • Auteur

 

Sleutelmoment Willemijn Verloop

1983. Tijdens geschiedenisles

Willemijn Verloop (47) werd ooit bekend als oprichter en gezicht van War Child, de organisatie die hulp biedt aan kinderen in oorlogsgebieden. Hoewel ze nog steeds bij War Child betrokken is, heeft ze haar werkzaamheden uitgebreid naar het sociale ondernemerschap. Zowel met het door haar opgerichte netwerk Social Enterprise NL als met het onlangs initiëren van het grootste private impact investeringsfonds van nederland, genaamd Social Impact Ventures NL. Ze kreeg diverse onderscheidingen voor haar werk, waaronder de four freedoms award. Ook is ze benoemd als officier in de orde van Oranje-Nassau.

Wat is jouw Sleutelmoment?

Het zien van de film “The Wave”, tijdens een geschiedenisles. Ik was toen dertien of veertien jaar.

Waarom maakte die film zo’n indruk op je dat je het uitkiest als jouw sleutelmoment?

Wat vooral indruk maakte was de schrik. De film is zo opgezet dat je meegaat met de stoere jongens in de film, ik ook, en vervolgens tot de onthutsende ontdekking komt dat zij met fascistoïde methodes hun gezag ontwikkelen en uitbreiden. De onafwendbare conclusie, na de film, was dat ook ik gevoelig bleek voor de sentimenten, die tot Hitler Duitsland hebben geleid. Terwijl ik natuurlijk dacht te weten dat ik ‘goed’ zou zijn geweest in de oorlog. Dat besef heeft zich vastgezet in mijn geheugen.

Ben je daardoor een ander mens geworden?

Je kunt niet alles wat ik vervolgens in mijn loopbaan heb gedaan, ophangen aan die ene film. Maar je kunt wel iets anders zeggen...

Wat dan?

Dat ik ontzettend met mijn neus ben gedrukt op het belang van onafhankelijk nadenken, zelf je lot bepalen, zelf je richting kiezen. Los van wat anderen daarvan denken of vinden.

Maar dat inzicht, dat je nu noemt, is toch heel bepalend geweest voor wat je onder meer met War Child hebt bereikt?

Klopt. Bij de oprichting van War Child ben ik veelvuldig uitgelachen. Dat een meisje van 24 jaar dacht dat ze iets kon betekenen voor de complexe problematiek van oorlogskinderen; daar werd menig wenkbrauw over opgetrokken. Ik heb me daar toen niet door laten ontmoedigen.

Fragment uit de remake van “The Wave” uit 2008

“The Wave” is misschien niet allesbepalend geweest, maar heeft je op zijn minst op een spoor gezet, toch?

Ik denk in ieder geval nog regelmatig terug aan die film. Als innerlijk bewijs dat het de moeite waard is niet te berusten. Niet mee te gaan met het collectieve schouderophalen van ‘het is nu eenmaal zo’ als ergens oorlog uitbreekt en vervolgens de boel de boel laten.

Je bent nog steeds bezig buiten de gebaande paden om te gaan.

Na War Child heb ik Social Enterprise NL, het landelijke netwerk voor sociaal ondernemers, opgericht. Sinds enkele jaren ben ik ook de wereld van “impact investing” binnen gestapt. Ik ben er van overtuigd dat je niet alleen met filantropisch geld de wereld kunt verbeteren. Schaalbare oplossingen voor sociale problemen hebben groeikapitaal nodig. Daarvoor is de groei van de  impactinvesteringsmarkt cruciaal. Ik probeer daar met Social Impact Ventures NL een bijdrage aan te leveren.

Nooit moe om te pionieren?

Voor de troepen uit te lopen? Nee, ik kan me geen wereld voorstellen waarbij ik zou denken: het is klaar. Ik citeer graag de bekende schrijver George Bernard Shaw, die ooit zei: ‘The reasonable man adapts himself to the world: the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.’ Niet moeilijk te raden met wie ik mij verwant voel.

Social Impact Ventures NL

Social Impact Ventures NL helpt impactvolle ondernemers bij hun innovatieve oplossingen ten bate van een meer duurzame, inclusieve samenleving. Het fonds is sinds 2014 live met een eerste tranche van 41 miljoen euro. De eerste miljoenen gingen o.a. naar Taxi Electric; 100% elektrische taxi’s met oudere taxichauffeurs die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden.

Meer informatie:

Willemijn Verloop - willemijn@socialimpactventures.nl

Machtelt Groothuis - machtelt@socialimpactventures.nl

Tel: +31 (0)85 888 4108

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.