‘Wij noemen ons eigenlijk geen kaasbedrijf maar een kaasfamilie. Dat is precies wat we zijn: Vandersterre is een samensmelting van drie families die al sinds 1929 actief zijn in de productie en verwerking van kaas. Met zo’n vijfhonderd medewerkers behoren we tot de grootste spelers in Nederland. We zijn actief in het rijpen, veredelen en vervolgens verpakken en verkopen van kaasspecialiteiten. Die verkopen we door heel Nederland, via kaasspeciaalzaken, supermarkten en binnen de horeca. Daarnaast werken we samen met echte rasondernemers op de markt. Zij verkopen de kazen bijvoorbeeld onder de vlag van Holland Kaascentrum, Daalder Kaas en Weide Biokaas, wij ondersteunen waar nodig met marketing en promotie. Een derde van onze omzet komt uit export: we leveren aan meer dan tachtig landen.’
‘De derde generatie binnen Vandersterre, onder wie mijn vader, geeft het stokje geleidelijk door aan in totaal zeven kinderen, van wie er nu zes in het bedrijf werken. Mijn vader is als enige senior nog actief in het bedrijf, als operationeel directeur. Hij werkt mij in, volgend jaar neem ik het definitief van hem over. De medewerkers kennen mij van jongs af aan. Als kind groeide ik op tussen de productielijnen in de fabriek en ik hielp al snel mee. Eerst stickers van de grond krabben en dozen vouwen, later deed ik allerlei operationele klussen.’
‘Ik heb technische bedrijfskunde gestudeerd en stage gelopen bij andere bedrijven, maar wist al snel dat mijn toekomst toch echt in ons bedrijf ligt. Op mijn 25ste kreeg ik mijn eerste leidinggevende positie, bij onze opleglocatie in Meerkerk. De meeste medewerkers waren veel ouder dan ik. Lastig? Nou, ik werd wel in het diepe gegooid, waarbij ik eerlijk toegaf dat ik niet alle kennis in huis had. Maar door te verbinden, wisten we er een succes van te maken.’
‘Het is wel bijzonder dat we nu met zes kinderen – de vierde generatie – werkzaam zijn binnen het bedrijf. Dat gaat heel goed, we vullen elkaar mooi aan. De een koos voor een functie in hr, de ander voor de binnendienst, weer een ander voor de export. En ik dus voor de operatie. Ik vind het mooi om onze bedrijfsprocessen aan te sturen, om te zorgen dat we alles wat we beloven waarmaken. Ik krijg daar veel energie van.’
‘Als vierde generatie kwamen we tien jaar geleden al bij elkaar om elkaar beter te leren kennen en na te denken over de toekomst van het bedrijf. Dat deden we onder leiding van een ervaren consultant, gespecialiseerd in opvolging binnen familiebedrijven. We leerden de afgelopen jaren over zaken als zeggenschap, fiscale regelingen, de rol van aandeelhouder, et cetera. Heel waardevol. Er is een familiestatuut opgesteld, waarin ieders rol en verantwoordelijkheden helder zijn vastgelegd. Zo is het ook duidelijk dat onze vaders afstand doen van hun rol en de nieuwe generatie alle ruimte moeten geven. Al zullen we hun ervaring natuurlijk blijven gebruiken en behouden ze zeggenschap als aandeelhouders.’
‘Het lijkt er niet op dat wij het roer drastisch om gaan gooien, het bedrijf vaart wel bij stabiliteit. Ik verwacht bijvoorbeeld niet dat we jaarlijks enorme dividenden aan onszelf uitkeren; de continuïteit van het bedrijf blijft altijd vooropstaan. Wel merk je dat wij meer affiniteit hebben met onderwerpen als digitalisering en duurzaamheid. Toch is Vandersterre al decennia bezig om een verantwoord en duurzaam kaasassortiment te leveren, denk aan onze duurzame Jersey-kazen en ons biologische assortiment. Met onze ketenpartners zetten we in op een toekomstbestendige, duurzame zuivelketen. We letten niet alleen op dierenwelzijn en biodiversiteit, maar ook op emissiereductie, verantwoorde verpakkingen en een goed personeelsbeleid.’
‘Volgend jaar, als mijn vader is afgezwaaid, krijg ik de kans om de operatie volledig op mij te nemen, iets waar ik langzaam naartoe ben gegroeid. Hij is voor mij de perfecte mentor. Natuurlijk is het vooral ook erg gezellig, maar ik zie het als een voorrecht om alles van mijn vader te leren. Hij is echt een inspirator. Tegelijk weet ik dat ik het meeste groei als ik er helemaal alleen voor sta.’