‘Piloot worden of patissier: dat was voor mij de vraag toen ik nog een kleine jongen was. Door mijn vader, een gerenommeerd patissier in Amersfoort, te helpen in de bakkerij, kreeg ik de liefde voor het vak van jongs af aan mee. Ik zag zijn plezier in het maken van telkens weer nieuwe, creatieve taarten en gebak. Dus de keus was niet moeilijk: dat wilde ik ook. Dit vak is wat mij blij maakt.’
'Ik ging naar de banketbakkersopleiding en leerde daar de basistechnieken. Daarna volgde ik stages bij toprestaurants. Hier in Amersfoort bij Mariënhof, dat toen nog onder leiding van Jon Sistermans stond en twee sterren had. En later bij sterrenrestaurant La Rive in het Amstel Hotel, bij topkok Robert Kranenborg. Ik leerde van hen niet alleen veel over het vak, maar ook over hoe je omgaat met medewerkers. Dus niet schreeuwen, zoals Gordon Ramsay, maar werken vanuit saamhorigheid. Zoals Jonnie Boer van De Librije altijd deed. Naast deze stages deed ik nog ervaring op in het buitenland en werkte ik op cruiseschepen.’
‘Toen ik 24 was, nam ik de zaak van mijn vader over. Met als voordeel dat zijn naam, Mercuur Patisserie, in de regio al heel bekend was. Ik heb heel veel van hem geleerd, maar in mijn keuzes liet hij me altijd redelijk vrij. Ook wat betreft het assortiment. De smaak en behoeften van de consument zijn immers veranderd. Mijn moeder deed altijd de administratie, dus van haar kon ik op dat gebied leren. Haar motto: verdien eerst je geld voordat je het uitgeeft.’
‘Ik richt me met onze taarten en gebak zowel op leveringen aan de horeca als op particulieren. Bruidstaarten zijn een belangrijk segment voor ons. We hebben in Amersfoort altijd een winkel gehad, maar uren achter de toonbank staan … nee, daar werd ik absoluut niet blij van. Bovendien droeg het niet zoveel bij aan de omzet. Uiteindelijk besloot ik om de winkel van de hand te doen.’
‘De zaken gaan gelukkig erg goed. We werken ons met z’n drieën een slag in de rondte. In het najaar zijn we erg druk met de bestellingen voor de feestdagen. Voor particulieren desserts en taarten, voor bedrijven kerstgeschenken die ze aan hun medewerkers of klanten geven. Vanaf begin mei tot pakweg oktober trouwen veel mensen. Dan besteden we de meeste tijd aan de bruidstaarten. Daar kan ik veel creativiteit in kwijt. Het is een leuk proces: ik overleg eerst uitgebreid met het bruidspaar, niet alleen over kleur en smaak maar ook over de setting van de bruiloft. Alles moet kloppen, een bruidstaart moet echt een spektakelstuk zijn. Ik werk met de beste ingrediënten die ik kan vinden. Daar ga ik niet op beknibbelen. We werken met een relatief klein assortiment, zodat we de kwaliteit van onze patisserie kunnen waarborgen. Het is dan ook een mooie erkenning dat we al jaren de bruidstaarten voor het tv-programma Married at First Sight mogen maken. Erg leuk om te doen en het is goed voor onze merknaam, al mogen we als leverancier helaas niet meer op de aftiteling staan.’
‘Ik ben nu bijna vijftig, werk zo’n zestig uur per week en geniet van het succes dat we hebben. Dat alles op rolletjes loopt. Mijn toekomst? Ik wil nog lang doorwerken, maar denk al wel aan pensioenopbouw. Al weet ik nog niet precies hoe we dat gaan doen. Wellicht dat ik ooit de patisserie aan mijn zoon kan overdragen. Dat zou leuk zijn. Maar goed, hij is pas vier, dus laat hem voorlopig nog maar lekker spelen!’