ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Over UBO-wetgeving en privacy: een gewaarschuwd mens …

Het Validatiestelsel, de kritische blik van de Belastingdienst, het nut van wel of geen ANBI-status of het belang van good governance; er komt veel op vermogensfondsen af.En hoewel we nu in een betrekkelijk rustige periode zitten, is dat volgens mij slechts de stilte voor de volgende storm.

Op het afgelopen Jaarcongres Vermogensfondsen sprak ik in mijn welkomstwoord over het zware weer waar vermogensfondsen tegenwoordig mee te maken hebben. Als u mijn blogs volgt, dan weet u precies wat ik daarmee bedoel. En toch lijkt de wind nu iets te zijn gaan liggen. Het is rustig op het front van de Belastingdienst en de plannen voor een Validatiestelsel zijn afgezwakt door een niet algemeen bindend verklaring. Maar toch voelt het meer alsof we midden in het oog van de orkaan zitten. De storm zou straks wel eens opnieuw in alle hevigheid kunnen losbarsten. Wie weet wat er onder het nieuwe kabinet te gebeuren staat?

Witwassen van geld en terrorismefinanciering

Nu ben ik van nature geen doemdenker, maar wel een realist. Daarom waarschuw ik de bestuurders van vermogensfondsen graag voor nieuwe stormen die de kop op kunnen steken. Zo is er al enige tijd een wetsvoorstel in de maak voor de invoering van een UBO-register. Dit register komt voort uit Europese regelgeving en moet witwassen van geld en terrorismefinanciering voorkomen. UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’, de uiteindelijke belanghebbende. Als het aan ons kabinet ligt, worden ook de bestuurders die zeggenschap hebben over vermogensfondsen als UBO aangemerkt. Dat betekent dat ze met de waarde van het fondsvermogen geregistreerd worden. Dat voelt niet goed. Een UBO is namelijk altijd een aanwijsbaar natuurlijk persoon, die een economisch belang heeft van meer dan 25% in het kapitaal van een rechtspersoon of trust. Bestuurders van vermogensfondsen voldoen niet aan dat criterium.

Conclusies die niet kloppen

Worden ze toch als UBO geregistreerd, dan kunnen er conclusies worden getrokken die helemaal niet kloppen. Terwijl ze juist een bewaarder of rentmeester zijn en helemaal niet als begunstigde van dat vermogen moeten worden gezien. Bovendien tast registratie de privacy van de bestuurders aan. Joost van Lanschot, voorzitter van de FIN, voert een actieve lobby om ANBI’s van dit register uit te sluiten. Maar let op: bestuurders van niet-ANBI’s lopen het reële risico om, als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wel te worden geregistreerd. Des te meer reden voor die vermogensfondsen om toch nog maar eens te overwegen om ANBI te worden. Want die status houdt hen wellicht in rustiger vaarwater.

De AVG als ‘wake-up call’

Over het vastleggen van privacygevoelige gegevens gesproken: dit is iets dat veel stichtingen (bewust of onbewust) zelf trouwens ook doen. Persoonsgegevens bijvoorbeeld van eigen medewerkers. Of van mensen die aanvragen doen of begunstigde zijn. En dat brengt me op de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), die vanaf 25 mei 2018 wordt vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De essentie van de AVG is dat organisaties zo min mogelijk persoonsgegevens verwerken, deze zo kort mogelijk bewaren en er zo min mogelijk mensen toegang toe geven. Weinig nieuws onder de zon, want dat is ook de strekking van de huidige WBP. Maar de nieuwe wet gaat op enkele punten nog een stap verder. Ik spreek wel eens bestuurders die zich niet realiseren dat ze gegevens vastleggen die onder deze wet vallen. Het kan dan geen kwaad om als vermogensfonds een privacycheck te doen. U leest hier meer over op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Misschien bewaart u ook persoonsgegevens op de computer van uw secretaris thuis of bij een extern administratiekantoor. Dan kan de aankomende AVG een ‘wake-up call’ zijn: voldoet u als vermogensfonds wel aan de huidige wet? Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Relatiemanagement Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson, met speciale focus op vermogensfondsen, combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Van gedachte wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
Over UBO-wetgeving en privacy: een gewaarschuwd mens …
5.0/5 score (3 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus