Direct naar content

Belastingaangifte: uw woning tijdelijk verhuren, hoe zit het juridisch en fiscaal?

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

Reist u vaak en wilt u in die periode uw eigen huis verhuren als u weg bent? Of af en toe een kamer in uw eigen huis aan toeristen verhuren? Verhuren via bijvoorbeeld Airbnb kan een manier zijn om geld bij te verdienen. Maar er zijn wel regels bij tijdelijke verhuur. Waar moet u fiscaal en juridisch op letten? We leggen het uit.

Juridische regels bij tijdelijke verhuur

Voor de verhuur van uw woning heeft u mogelijk een vergunning nodig, bijvoorbeeld van de gemeente. Ook kan in uw gemeente een maximaal aantal dagen zijn dat u per jaar mag verhuren. Controleer de regels in uw gemeente om boetes te voorkomen.

Als er een Vereniging van Eigenaars (VvE) is, kunnen er afspraken over verhuur zijn vastgelegd in de notariële akte(n). Kijk ook in het huishoudelijk reglement van de VvE. Hier staan misschien afspraken in waarmee u rekening moet houden.

Hypotheekvoorwaarden
Verzekeraars zien het verhuren van een eigen woning als een hoger risico dan wanneer uzelf in de woning woont. Sommige verzekeraars hebben daarom in de polisvoorwaarden van bijvoorbeeld een woonhuisverzekering, dekking bij verhuur uitgesloten. Daarom is het slim om verhuurplannen tijdig met uw verzekeraar te bespreken.

Hoe zit het financieel en fiscaal?

Twee fiscale vragen zijn met name belangrijk: zijn de werkelijke inkomsten uit tijdelijke verhuur bijvoorbeeld via Airbnb ook belast en in hoeverre zijn kosten aftrekbaar? En verliest u door verhuur een stuk hypotheekrenteaftrek?

Tijdelijke verhuur

Verhuurt u tijdelijk uw woning, of een gedeelte daarvan? Dan moet u 70% van uw huurinkomsten en bijbehorende kosten opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting als 'Inkomsten uit tijdelijke verhuur'. Het eigenwoningforfait - de bijtelling voor de eigenaar/bewoner - en de aftrekbare (rente)kosten blijven hetzelfde.

Langere tijd een deel van uw woning verhuren

Verhuurt u voor langere tijd een deel van uw woning dat geen zelfstandige woonruimte is? Dan kunt u de kamervrijstelling gebruiken als:

  • de opbrengsten in 2024 niet meer dan € 5.998 per jaar zijn;
  • u en de huurder ingeschreven staan op hetzelfde adres.

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan geldt alleen voor het niet verhuurde gedeelte van uw woning de eigenwoningregeling in box 1, dat wil zeggen bijtelling van het eigenwoningforfait en onder voorwaarden aftrek van hypotheekrente. Het verhuurde deel valt dan in box 3. Hetzelfde geldt dan voor een evenredig gedeelte van de eventuele hypotheek op de woning. Op de site van de Belastingdienst leest u er meer over.

En hoe zit het met btw?

Het tijdelijk verhuren van een woonruimte is meestal vrijgesteld van btw. Maar dat kan in bepaalde gevallen anders zijn. Als uw jaaromzet niet meer dan € 20.000 bedraagt, kunt u gebruikmaken van de 'kleineondernemersregeling' (KOR). Een belastingadviseur kan u hierover adviseren.

Tot slot

Bekijk alle juridische, fiscale en financiële aspecten goed voordat uw gaat verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.  Op de site van de Rijksoverheid vindt u belangrijke informatie. Uw fiscalist en juridisch adviseur kunnen u verder adviseren.

Voorkom de 8 veelgemaakte fouten tijdens de belastingaangifte

Vindt u het lastig of ingewikkeld om aangifte te doen? Onze belastingexperts hebben de 8 veelgemaakte fouten voor u op een rij gezet. Bekijk ook ons handige stappenplan. U zult zien dat het best meevalt.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.