Direct naar content

Schenken kan heel eenvoudig zijn. Een enveloppe met inhoud geven of een bedrag overboeken via uw telefoon. Maar het is verstandig om eerst bij een aantal zaken stil te staan. Deze zetten we hieronder voor u op een rij.

We spreken steeds over een schenking aan uw kind, maar de meeste principes gelden ook voor schenkingen aan bijvoorbeeld kleinkinderen of een goede vriend(in).

1. Heeft u een goed beeld van uw financiële positie nu en in de toekomst?

Het is niet verstandig dat u nu gul bent, maar straks zelf geld tekort komt. Bekijk dus goed wat de impact is van de schenking of een schenkingsplan op uw financiële situatie. We helpen u hier graag mee met Vermogensplanning.

2. Weet u hoe het zit met de fiscale vrijstellingen?

Bij schenken kan ook heffing van belasting aan de orde komen, de schenkbelasting. Er gelden jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen. Hier vindt u de vrijstelling voor 2022. U leest daar ook over de aangifte schenkbelasting en het voordeel dat schenken kan opleveren voor de erfbelasting. Bent u niet de schenker maar de ontvanger? Dit artikel beschrijft schenken vanuit uw perspectief.

Gaat u een eenmalig verhoogde vrijstelling benutten? Realiseert u zich dat dat een ‘joker’ is die u (tegenwoordig) maar één keer kan inzetten. Zorgvuldig plannen dus.

Soms heeft een schenking ook gevolgen voor de inkomstenbelasting of overdrachtsbelasting.

3. Kan uw kind de schenking goed beheren?

Twijfelt u hierover, dan kunt u denken aan een schenking onder bewind. Dan voert iemand anders (u?) tijdelijk het beheer over de schenking. Bij jonge kinderen is het altijd verstandig om dit te overwegen. Bij grotere bedragen of belangen kunt u denken aan certificering.

4. Heeft de schenking invloed op de financiële positie van uw kind?

Een schenking kan leiden tot vermogensvorming. Dat kan weer invloed hebben op bijvoorbeeld de huurtoeslag of een bijstandsuitkering. We zeggen niet dat u niet moet schenken wegens deze regelingen, maar willen voorkomen dat u(w kind) erdoor wordt verrast. De Consumentenbond heeft de toeslagen helder op een rij gezet.

5. Schenkt u om erfbelasting te besparen?

Dan is het goed om uit te zoeken welk bedrag aan erfbelasting verschuldigd is als u niet schenkt. Wellicht valt de besparing mee (of eigenlijk: tegen). En zullen we dan direct even kijken of uw testament nog wel actueel is? Wij maken geen berekening van de erfbelasting, maar bekijken uw testament graag voor u met ons rapport Aandachtspunten voor uw Estate Planning.

6. Heeft u nagedacht over de methode van schenken?

Een aantal mogelijkheden is: schenken van geld, van beleggingen of ‘schenken op papier’. Of verkoop tegen een te lage waarde. Elke schenkingsvorm heeft zijn voors en tegens. Hier leest u meer over schenken van beleggingen. Uitgebreide informatie over schenken op papier treft u hier aan.

Bij het schenken van een onroerende zaak is de overdrachtsbelasting een extra aandachtspunt. Die kan tot op zekere hoogte in mindering komen op de schenkbelasting. Een uitwerking hiervan vindt u in ons artikel “Schenken van een woning en de overdrachtsbelasting in 2022”.

De vraag of het nog gunstig is om de eigen woning aan de kinderen over te dragen, wordt geregeld gesteld. ‘Meestal is dat niet zo, maar soms wel’, leest u hier.

7. Wilt u een clausule verbinden aan de schenking?

Een veelgebruikte clausule is de uitsluitingsclausule. Dit beschermt uw kind tegen het echtscheidingsrisico. Maar er zijn nog meer clausules mogelijk, zoals een herroepingsclausule en de eerder genoemde schenking onder bewind.

8. Wilt u aan een goed doel schenken?

Dat kan zonder schenkbelasting en u heeft mogelijk ook nog recht op een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Hoe groot die aftrekpost is, hangt af van uw inkomen en de manier waarop u schenkt. Ziet u hiervoor ons artikel “Schenken aan goede doelen in 2022”.

Wilt u zich eerst verdiepen in de wereld van de filantropie? Gebruikt u dan de zoekterm ‘filantropie’ op deze site maar kijkt u ook hier hoe mijn collega’s u kunnen helpen.

9. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van zijn of haar woning?

Met een duwtje in de rug kan uw kind wellicht een woning kopen. Of een woning die net wat ruimer is. Hier leest u een aantal mogelijkheden om uw kind te helpen. Op het vlak van schenken is het grote nieuws dat ‘jubelton’ afgeschaft gaat worden. Ziet u hierover ons artikel “Jubelton: de bel voor de laatste ronde is geluid!”.

10. Realiseert u zich dat schenken invloed kan hebben op de relatie tussen u en uw kind?

U voegt een financieel element toe aan de relatie en dat kan van invloed zijn. Het kan zo zijn dat uw kind verwacht dat hij of zij volgend jaar weer een schenking krijgt. Of uw schenking anders gebruikt dan uw voorkeur heeft. Het is natuurlijk het meest duidelijk als iedereen zijn of haar verwachtingen helder uitspreekt. Maar zo werkt het in familieverhoudingen niet altijd. Maar laat dat wel het streven zijn. Een versteviging van de familieverhoudingen als extra cadeau bij een schenking?

Een dierbare een financieel steuntje in de rug geven met een schenking, is een mooie gedachte. Maar daar kan nog heel wat bij komen kijken. Zelfs als we schenken alleen ‘technisch’ bekijken. Door vooraf bij een aantal zaken stil te staan, vermindert u de kans op een nare verrassing achteraf. Hopelijk geven de 10 besproken vragen u hiervoor een goede houvast.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.