Direct naar content
5 min. leestijd
  • Auteur

De belangstellig voor het investeren in startups is de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt door verschillende factoren. Zo is het aanbod van startups enorm gegroeid en daarmee zijn er voldoende interessante jonge bedrijven beschikbaar. Ook is er voldoende kapitaal beschikbaar bij investeerders. Gebruikelijke beleggingen in aandelen, obligaties en vastgoed zijn op dit moment relatief duur. Het aanhouden van grote hoeveelheden spaargeld is onaantrekkelijk door het ontbreken van een vergoeding of zelfs een negatieve rente. Veel beleggers zijn op zoek naar alternatieven en investeren in startups is daar één van. Maar hoe pak je dat verstandig aan? In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden om risico’s te beperken door spreiding.

Waarom investeren in startups?

Het ontstaan en succesvol worden van nieuwe bedrijven is van alle tijden. De digitale revolutie heeft de mogelijkheden om een bedrijf te starten enorm vergroot. En met succes: in aandelenindices zijn de industriële reuzen van weleer inmiddels vervangen door technologische ondernemingen. Iedereen kent succesvolle voorbeelden zoals Google, Uber en AirBnB. Ook in Nederland ontstaan dergelijke succesvolle bedrijven, denk aan Booking.com en Adyen. Naast deze unicorns zijn er veel andere bedrijven die starten en vervolgens succesvol groeien. Daar een onderdeel van uitmaken en financieel van profiteren is voor veel beleggers interessant.

Past startup investing bij u?

Voor het investeren van uw vermogen heeft u veel mogelijkheden. Welke u kiest is een combinatie van hart en ratio. Of uw hart er sneller van gaat kloppen of niet, van het beleggen in bedrijven via beursgenoteerde aandelen mag u op de lange termijn een aantrekkelijk rendement met een passend risico verwachten. Beursgenoteerde aandelen bieden een ander belangrijk voordeel: ze zijn eenvoudig en snel liquide te maken. Afhankelijk van uw beleggingshorizon en marktomstandigheden kunt u ook gebruikmaken van (bedrijfs-)obligaties en (beursgenoteerd) vastgoed. Wellicht zal direct investeren in vastgoed u aanspreken, omdat de huuropbrengsten u een inkomstenstroom geven en de panden in waarde kunnen stijgen. En misschien voelt het wel goed om eigen panden te hebben.

Ook bij bedrijven is het mogelijk direct te investeren in plaats van via de beurs: via private equity of private debt. Staat het financieel rendement voorop, dan is investeren in een buy out fonds, een venture capital fonds of een mezzanine fonds een voor de hand liggende oplossing. Als u ook betrokkenheid zoekt in een investering en u niet alleen met geld, maar ook met uw kennis en ervaring een bedrijf vooruit wilt helpen, dan is het rechtstreeks investeren in bedrijven voor u interessant.

Kenmerken van startup investing

Investeren in startups wordt in Nederland meestal informal investment genoemd en in het buitenland angel investing. U investeert met uw geld in ruil voor een minderheidsbelang in het bedrijf en u voegt waarde toe met uw kennis en ervaring. Dat varieert van meestal een coachende rol als sparringpartner tot soms meer actieve betrokkenheid bijvoorbeeld door uw netwerk in te zetten in de verkoop, productie of inkoop. Door uw betrokkenheid heeft u invloed op het bedrijf en draagt u bij aan het succes.

Startups hebben de meeste behoefte aan informal investors wanneer hun product of dienst gereed is en er sprake is van omzet, maar de schaalbaarheid van het bedrijf nog aangetoond moet worden. Extra marketing leidt bijvoorbeeld tot extra verkoop, maar welke saleskanalen werken het best, wat is precies de customer acquisition cost en de lifetime value van een klant? Ook bij de interne organisatie kan een ondernemer vaak hulp gebruiken als zijn bedrijf volwassen wordt en groeit. Wanneer het bedrijf door deze fase is en er met hulp van meer kapitaal daadwerkelijk opgeschaald kan worden, wordt het bedrijf interessant voor venture capital fondsen.

ABN AMRO Informal Investment Services heeft inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met informal investment. Uit onderzoek naar onze resultaten blijkt dat het gemiddelde rendement van de investeringen ongeveer 15% per jaar is. Hierbij zijn echter twee belangrijke nadelen te noemen: het duurt gemiddeld bijna 8 jaar voor een investering weer liquide wordt en de resultaten zijn niet normaal verdeeld. Bijna 60% van alle investeringen verdampt volledig en het zijn slechts enkele investeringen die met een heel hoge return het gemiddelde op 15% brengen.

Risicobeheersing

Om deze risico’s te minimaliseren is het aan te raden uw investeringen te spreiden: sequentieel over meerdere startups en per bedrijf over meerdere rondes.

Sequentieel investeren

Het spreiden van uw investeringen over meerdere startups lijkt een voor de hand liggende strategie. Dit hoeft echter niet tegelijkertijd te gebeuren, zoals bij een portefeuille beursgenoteerde aandelen. Het grootste nadeel daarvan is de hoeveelheid tijd die het managen van een investering in een startup kost. U investeert tenslotte rechtstreeks in een startup omdat u betrokken wilt zijn. Het risico van investeren in een startup heeft daarnaast ook een heel ander karakter dan het risico van een beursgenoteerd aandeel. Bij beursgenoteerde aandelen is risico gedefinieerd als de standaarddeviatie van de waarde van het aandeel en is deels systematisch (marktrisico) en deels niet-systematisch (aandeel- of sectorspecifiek) van aard. Door diversificatie kunt u het niet-systematische risico mitigeren. Een goed gespreide portefeuille beursgenoteerde aandelen kan (fors) in waarde dalen, maar als er voldoende tijd is ook weer herstellen. Bij startups is het risico heel anders: bij een failure eindigt het bedrijf, is iedereen zijn geld kwijt en is er geen kans meer op herstel. Hierdoor is er ook een andere vorm van diversificatie mogelijk: sequentieel investeren.

Bij sequentieel investeren investeert u niet tegelijkertijd in meerdere startups, maar slechts in één of twee tegelijk. Hierdoor houdt u de hoeveelheid tijd die u besteedt binnen de perken en kunt u uw investering voldoende begeleiden. Maar zodra u constateert dat een bedrijf niet het verwachte succes wordt, stopt u met verder investeren en gaat u op zoek naar een volgend bedrijf. Op die manier krijgt u in de loop van de tijd exposure naar voldoende bedrijven en neemt de kans op een succesvolle investering toe.

Gefaseerd investeren per bedrijf

Om de kansen op een succesvolle investering te vergroten is het verstandig om in het begin relatief weinig in een bedrijf te investeren. Kijk kritisch naar de hoeveelheid kapitaal die de ondernemer zoekt en daag hem hierop uit. Wat als er minder geld opgehaald wordt, hoe kan de ondernemer dan toch zijn doel bereiken? Verklein uw investering verder door samen met andere investeerders op te trekken. Zorg ervoor dat u mee kan investeren bij een vervolgronde, als het bedrijf de verwachtingen waarmaakt. Nieuwe investeerders zullen terughoudend zijn als bestaande investeerders niet meedoen in een vervolgronde. En als het toch tegenvalt bent u slechts een deel van uw investeringsbudget kwijt, waarna u op zoek gaat naar een volgende investering.

Conclusie

Investeren in startups is aantrekkelijk vanwege het potentieel hoge rendement en omdat u met betrokkenheid kunt investeren. Echter, de resultaten van startupinvesteringen zijn niet normaal verdeeld: veel investeringen verdampen volledig, wat goedgemaakt wordt door enkele grote successen. Om te profiteren van het gemiddeld hoge rendement is diversificatie nodig. Spreiding over meerdere bedrijven en per bedrijf over meerdere rondes. Om dat te bereiken hoeft u niet tegelijk in veel bedrijven te investeren, dat kan ook sequentieel. Als u met een plan van aanpak begint vergroot u de kans op een aantrekkelijk rendement, zonder in te boeten op het plezier van met betrokkenheid investeren.

 

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.