Direct naar content

Overweegt u te gaan sparen of beleggen voor uw kind? Dat kan verstandig zijn, gelet op toekomstige uitgaven zoals rijlessen, een studie of het kopen van een huis. Voordat u het weet, heeft u te maken met dit soort zaken. En hoe mooi is het als uw kind dankzij uw ondersteuning dan in mogelijkheden kan denken en niet in beperkingen? Wij geven u hierna een aantal overwegingen mee, zodat u kunt bepalen welke oplossing het best bij u past.

Kleine kinderen worden groot…

Ouders van jonge kinderen denken vaak aan een rekening voor hun kind om op te sparen en/of te beleggen. Denkt u daar ook aan? Stelt u zich dan ook de situatie voor dat uw kind ouder is. Uitgangspunt is dat het geld vrij beschikbaar komt aan uw kind op zijn of haar 18e verjaardag. Ouders van heel jonge kinderen vinden dat vaak geen probleem. Ouders van kinderen van 17 jaar denken daar vaak genuanceerder over. Geregeld zouden zij de leeftijd waarop het geld vrijkomt graag nog met een paar jaar verlengen.

Zeggenschap over het de spaarrekening

Wilt u wel geld overdragen maar daar zeggenschap over houden? Dan kunt u denken aan een schenking met bewind. Daarmee kunt u de leeftijd waarop het geld aan uw kind vrij komt, verlengen tot bijvoorbeeld 25 jaar. Let er wel op dat een bewind bij de eerste schenking aan uw kind geregeld moet worden. Geld dat u in het verleden hebt geschonken zonder bewind, kunt u later niet alsnog onder bewind plaatsen.

Wetenschap van de spaarrekening

Maar bedenkt u zich dat uw kind op zijn of haar 18e te weten komt dat er een spaarrekening is. Dat kan invloed hebben. Het zal niet voor het eerst zijn dat een 18-jarige dan denkt “zoooo, ik hoef niet meer te werken”. Aan de andere kant: de les kan ook zijn dat door vermogen te reserveren en dat te sparen/beleggen er grote uitgaven mogelijk zijn. Naast de vermogensopbouw zelf kan dit een waardvolle les zijn.

Sparen op naam van uw kind?

Ook uw doel met de vermogensvorming voor uw kind is natuurlijk een factor. Heeft u een beperkt bedrag in gedachten? Dan is een rekening op naam van uw kind wellicht de meest logische oplossing. En als het geld niet verstandig wordt besteed? Dat is dan geen ramp en kan zelfs leiden tot het leren van waardevolle lessen. Fietsen leer je ook niet uit een boekje, is daarvoor een mooie en relativerende gedachte.

Gaat het u om vermogensvorming bij uw kind?

Het wordt anders als uw doel is om structurele vermogensoverdracht te realiseren. Wellicht neemt u zich voor om het jaarlijks vrijgestelde bedrag voor de schenkbelasting te geven aan uw kind (hier vindt u de actuele schenkingsvrijstellingen). Over een periode van 18 jaar kan dat tot een groot bedrag leiden.

De aspecten ‘zeggenschap over het vermogen’ en ‘wetenschap van het vermogen’ komen hier naar voren. Een denkspoor kan zijn om de schenking juridisch goed dicht te timmeren met bewind en eventueel een herroepingsclausule. Met die laatste clausule heeft u als het ware een noodrem om aan te trekken als de situatie helemaal mis loopt.

Toch sparen op uw eigen naam?

Een ander denkspoor kan zijn dat u vermogen opbouwt op uw eigen naam. U kunt dat dan in de toekomst schenken, met gebruikmaking van de (eenmalig verhoogde) schenkingsvrijstelling op dat moment. Wilt u het geld gebruiken als studietoelage? Dat is in de regel geen schenking, dus dat kan een extra overweging zijn om vermogen op uw eigen naam op te bouwen.

Wat wordt uw plan?

In een notendop geef ik hiermee de kern aan van overwegingen die ouders vaak maken. Het is mooi om financiële ruimte voor uw kind te creëren, maar dat kan ook een keerzijde hebben. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Mijn oproep is dat u tijd neemt om hierover een standpunt voor uzelf te bepalen.

Tot slot treft u hierna enkele links aan waarmee u bij meer informatie uitkomt over deze zaken:

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.