Direct naar content

Wat kan een gemachtigde in een levenstestament voor u betekenen?

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

In dit artikel bespreken we de rol van een gevolmachtigde in een levenstestament. Eerder hebben we gekeken naar de functies van een bewindvoerder en een executeur. Wilt u de eerdere delen in deze reeks lezen bekijk dan ‘ Wat kan een bewindvoerder voor u betekenen?’ en ‘Wat kan een executeur voor u betekenen’.

Een levenstestament is een document waarin u vastlegt wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dat zelf niet meer kunt. Degene die deze verantwoordelijkheid op zich neemt, noemen we een gevolmachtigde of levensexecuteur.

Volmacht of levenstestament

De Nederlandse wet kent slechts de term volmacht. Letterlijk staat er in de wet: ‘volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten’. Op zich is deze definitie vrij juridisch maar u zult waarschijnlijk elementen in de definitie herkennen als u aan een volmacht denkt.

Wat is dan een levenstestament? Het is dus geen wettelijke term. Als u naast de volmacht nog andere zaken regelt, denk aan wensen in verschillende situaties op persoonlijk en medisch vlak, gebruiken we tegenwoordig vaak het woord ‘levenstestament’. Lees ons artikel ‘Wat is het verschil tussen een volmacht en een levenstestament?’ voor meer informatie.

Wat doet de gevolmachtigde?

Aan welke praktische zaken moet u dan denken?

  • Het beheren van uw vermogen. U kunt dan denken aan effecten, onroerende zaken, private equity enzovoort.
  • Als u aandeelhouder in een BV bent dan moet die ook beheerd worden. Lees ook ‘Uw BV en uw levenstestament’.
  • Het beheren van uw woning.
  • Een eenmaal ingezette schenkingsstrategie afmaken.
  • Afleggen van rekening en verantwoording.

Dit is allemaal naar eigen wens in te vullen. U moet ook weten dat de gevolmachtigde een aantal dingen niet mag. Denkt u daarbij in elk geval aan de volgende onderwerpen.

  • Het wijzigen van uw testament, codicil, levenstestament of volmacht.
  • Het uitbrengen van uw stem bij de verkiezingen.

Hoewel een algemene volmacht kan zeggen dat de gevolmachtigde "alles mag", is het verstandig om specifieke handelingen en beslissingen duidelijk te beschrijven. Dit kan misverstanden voorkomen en zorgt ervoor dat de gevolmachtigde in lijn handelt met uw wensen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het wijzigen van een risicoprofiel bij beleggingen en het verrichten van schenkingen.

Wat doet de levensexecuteur?

De term levensexecuteur is bedacht door hoogleraar Bernhard Schols. Naast de bovenstaande werkzaamheden voor een gevolmachtigde kunt u bij een levensexecuteur in een levenstestament nog aan de volgende punten denken.

  • Uitvoeren wensen op medisch gebied. Lees ook ‘De medische paragraaf in uw levenstestament’.
  • Zorgen dat u na wilsonbekwaamheid de gepaste verzorging krijgt. Denkt u daarbij aan de keuze voor een zorgvilla of het inhuren van zorg in uw eigen woning.
  • Ook kunt u bijvoorbeeld bepalen dat de zorg voor uw huisdier op de juiste manier wordt vormgegeven.

Rol gevolmachtigde

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over wat een gevolmachtigde wel en niet mag doen. Wanneer gaat de volmacht in? Hoe ver reiken de bevoegdheden? En wiens belangen worden er gediend? Deze vragen zijn cruciaal om te overwegen bij het opstellen van een levenstestament.

Helaas komt ouderenmisbruik soms voor, ook in de context van een volmacht of levenstestament. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te kiezen wie u als gevolmachtigde benoemt.

Wie benoemt u tot gevolmachtigde?

Een belangrijke beslissing bij het opstellen van een levenstestament is wie u als gevolmachtigde aanwijst. Vaak komen partners, kinderen, familieleden of goede vrienden hiervoor in aanmerking. Het is essentieel dat de gevolmachtigde praktisch is ingesteld en altijd handelt in uw belang. Hij of zij hoeft niet alle kennis zelf te hebben, want het is toegestaan om hulp van derden in te schakelen.

Soms kan het verstandig zijn om een professionele gevolmachtigde aan te stellen, zoals een notaris of accountant. Dit kan vooral handig zijn als er onenigheid verwacht wordt, of als u niemand in uw omgeving met deze taak wilt belasten.

Kortom, een gevolmachtigde kan een belangrijke rol spelen in het beheren van uw zaken als u dat zelf niet meer kunt. Het is cruciaal om duidelijke afspraken te maken en de juiste persoon te kiezen om deze verantwoordelijkheid te dragen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.