Direct naar content

Zonnepanelen, aantrekkelijk ook na afschaffen salderingsregeling!

Gepubliceerd op:
6 min. leestijd

De zon is onze belangrijkste bron van duurzame energie. Zonne-energie kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen of voor het verwarmen van water in een zonneboiler.

De aanschaf van zonnepanelen is de laatste jaren erg populair geworden door financiële regelingen die de investering en het gebruik aantrekkelijk maken. Daarnaast zijn de aanschafkosten gedaald en is het rendement van zonnepanelen sterk toegenomen. En door de hogere energieprijzen is het benutten van zonne-energie erg interessant. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 60 miljoen zonnepanelen in gebruik op meer dan 2 miljoen huizen, bedrijfspanden en geluidswallen.

Heeft u een eigen woning, maar de stap naar zonnepanelen nog niet gezet? Dan is dit wellicht een goed moment. Maar er speelt veel rondom zonnepanelen daarom hierbij een uitgebreider artikel dan u van ons gewend bent.

Voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen

Vanaf begin 2023 is de investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk omdat bij de levering en installatie van zonnepanelen geen (0%) btw wordt berekend. Deze tijdelijke maatregel geldt ook in 2024 en stimuleert de investering in zonnepanelen. Daarnaast verlaagt de maatregel de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst.

Als u daarnaast onder de zogenaamde registratiedrempel blijft (u heeft een omzet van minder dan € 1.800), is er ook geen btw-verplichting bij het leveren van stroom aan de energiemaatschappij. Dit geldt gemiddeld voor de meeste particulieren die minder dan 20 zonnepanelen op het dak hebben liggen. Door de vermindering van administratie, meestal geen btw bij de aanschaf en het nog volledig salderen (zie hieronder), is een investering in zonnepanelen in 2024 bijzonder aantrekkelijk.

De salderingsregeling bij terug levering van stroom

Op zonnige dagen zal er op bepaalde momenten meer stroom worden opgewekt dan er in huis wordt gebruikt. Via het bestaande stroomnet wordt dan elektriciteit teruggeleverd aan de energieleverancier.

Bij de levering en afname van elektriciteit mag u, onder voorwaarden, gebruik maken van de zogenaamde salderingsregeling. Met behulp van de salderingsregeling ontvangt u hetzelfde bedrag als het bedrag dat u betaalt bij afname van elektriciteit van de energiemaatschappij. Daar zit een voordeel in. U levert namelijk meestal stroom als overdag de zon schijnt en de elektriciteitsprijs lager is. Als u in de avond of in de winter elektriciteit afneemt is de elektriciteitsprijs vaak flink hoger. Toch mag u de hoeveelheid geleverde en afgenomen stroom met elkaar verrekenen. Daar zit wel een maximum aan.

Als u meer stroom levert dan u afneemt, krijgt u over het meerdere een lagere vergoeding van de energieleverancier. Het kan lonen om een energieleverancier te zoeken met een relatief hoge teruglevergoeding. Op internet kunt u overzichten vinden door te zoeken op bijvoorbeeld ‘terugleveren stroom en salderen’. De energieleverancier moet over elk contractjaar salderen, dus niet over een kalenderjaar en ook niet per maand. Omdat er steeds meer zonnepanelen bijkomen berekenen een veel energieleveranciers tegenwoordig vaak extra kosten als u stroom terug levert (terugleverkosten) aan het net.

Een voorbeeld van salderen: stel, u neemt jaarlijks 3.500 kWh stroom af van de elektriciteitsmaatschappij en uw zonnepanelen leveren 2.000 kWh. Daarvan gebruikt u zelf 1.000 kWh en u levert dus 1.000 kWh aan de elektriciteitsmaatschappij. De salderingsgrens is dan de geleverde energie (3.500 kWh) van de energieleverancier. Daarvan trekt u de geleverde stroom af van 1.000 kWh. U betaalt dan voor (3.500 kWh -/- 1.000 kWh) 2.500 kWh aan de energieleverancier.

De salderingsregeling is dus aantrekkelijk en verlaagt de kostprijs van de zonnepanelen. Daarmee heeft deze regeling een positieve invloed op de terugverdientijd.

Afschaffen van de huidige salderingsregeling voor stroom

Al jaren wil de overheid de salderingsregeling afbouwen. Stimulering van zonnepanelen is minder noodzakelijk door de sterk gedaalde prijzen voor panelen. Daarnaast levert de regeling een verlies op voor energieleveranciers en de overheid. Een wetsvoorstel van de voormalige minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen was aangenomen in de Tweede Kamer. Echter heeft de Eerste Kamer dit wetsvoorstel niet aangenomen. Dit betekende dat de huidige salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Daardoor loopt de overheid jaarlijks structureel meer dan € 600 miljoen aan inkomsten mis. Dit komt omdat gebruikers van de salderingsregeling geen energiebelasting en btw betalen over de elektriciteit die zij salderen.

Echter, om te besparen heeft het nieuwe kabinet besloten om per 1 januari 2027 de huidige salderingsregeling in één keer af te schaffen. Een flink nadeel voor bezitters van zonnepanelen. Een nieuw wetsvoorstel om de salderingsregeling in één keer af te schaffen moet nog wel door de beide Kamers aangenomen worden. In de Eerste Kamer is er momenteel geen meerderheid voor het afschaffen van de salderingsregeling. Het is dus onzeker of het salderen in 2027 wordt stopgezet.

Terugverdientijd

Er zijn veel berekeningen gemaakt over de terugverdientijd van zonnepanelen. Ook voorlichtingsorganisatie Milieucentraal heeft diverse berekeningen gemaakt. Daaruit blijkt dat bij de huidige salderingsregeling (inclusief terugleverkosten) de terugverdientijd voor 10 zonnepanelen ongeveer 8 jaar is. De investering in zonnepanelen is dus binnen 10 jaar terugverdiend en daarnaast mag worden verwacht dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee gaan. Bij mogelijk hogere energieprijzen in de toekomst is dat een aantrekkelijk vooruitzicht. Momenteel is investeren in panelen erg interessant. Milieucentraal schrijft zelfs op haar website dat u de winst van 10 zonnepanelen kunt vergelijken met tot wel 6,5% rente op een spaarrekening.

Mocht toch besloten worden om de salderingsregeling in 2027 te beëindigen dan is het investeren in zonnepanelen waarschijnlijk nog steeds interessant. De terugverdientijd wordt wel langer. Maar waarschijnlijk worden de terugleverkosten verlaagd of afgeschaft omdat onlangs een meerderheid van de Tweede Kamer hiervoor een motie heeft aangenomen bij de behandeling van de Energiewet. Daarnaast zijn er in de Kamers veel discussies over het bedrag dat u ontvangt als u stroom levert aan de energieleverancier (de terugleververgoeding). Momenteel is deze vergoeding laag en bepalen de energieleveranciers deze prijs zelf. Veel kamerleden zien graag een wettelijke vastgestelde minimale terugleververgoeding die aanzienlijk hoger ligt dan de huidige markttarieven. Energie terug leveren kan dan aanzienlijk meer opbrengen.

In de markt zijn al diverse berekeningen gemaakt over de gevolgen voor de terugverdientijd voor zonnepanelen na afschaffen van de salderingsregeling. De berekeningen lopen uiteen van een toename van 1,5 jaar tot zelfs een verdubbeling van de terugverdientijd. Dit komt door verschillende aannames over de terugleverkosten en de terugleververgoeding. Het is belangrijk dat de nieuwe wet, bij afschaffen van de salderingsregeling, duidelijkheid geeft over de terugleverkosten en de hoogte van de teruglevergoeding.

Zonne-energie slim inzetten

Zonnepanelen blijven interessant maar het wordt steeds belangrijker de opgewekte energie slim te benutten. Dit kan door bijvoorbeeld de opgewekte energie direct te gebruiken of thuis op te slaan ‘achter de meter’ in een accu. Over de thuis opgeslagen energie betaalt u geen energiebelasting en geen elektriciteitsprijs. Daarom wordt verwacht dat het thuis opslaan van opgewekte energie in een accu een grote vlucht zal gaan nemen.

Voor particulieren is er nog geen stimulerende subsidie voor het kopen van een thuisaccu. Gezien het overbelaste stroomnet zijn er wel steeds meer partijen, zoals netbeheerders die van zich laten horen om dit te veranderen. Daarbij kan gedacht worden aan subsidie bij het tegelijkertijd aanschaffen van zonnepanelen, een accu en een laadstation zoals in Duitsland.

En alternatief waarbij de overdag thuis opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in een buffervat voor warm water, zal ook steeds populairder worden. Immers door gebruik van een (zonne)boiler verwarmt u gedurende de dag zelf water voor gebruik in de avond of ochtend.

Een recente ontwikkeling is het opslaan van energie in een thuisaccu in combinatie met een dynamisch energiecontract. U kunt dan overdag goedkopere energie afnemen en opslaan in de accu om vervolgens deze energie in de avond terug te leveren aan de energieleverancier tegen een flink hogere prijs.

Tot slot

Er is het nodige te doen op het vlak van regelgeving voor zonnepanelen. Maar zonnepanelen op woningen zijn niet meer weg te denken en worden meer en meer de norm. Zolang de huidige salderingsregeling blijft, is het investeren in zonnepanelen erg aantrekkelijk. Maar ook na afschaffen van de salderingsregeling blijven panelen interessant. Wel dient er dan een redelijke vergoeding te komen voor terug geleverde stroom. Daarnaast zal het slim inzetten van zonne-energie een grote vlucht gaan nemen.

Gezien de huidige energieprijzen zijn zonnepanelen een interessante alternatieve investering. Een goede investering voor het milieu en een goede investering voor uw portemonnee.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.