Direct naar content

Financial Focus magazine september 2022

Ondernemerschap: Veerkracht bij tegenwind

In deze editie staat het Financial Focus magazine in het teken van ondernemerschap, veerkracht bij tegenwind. Onze maatschappij krijgt veel windstoten te verduren. De pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, om er een aantal te noemen. De effecten daarvan voelen we allemaal, ondernemers ook. In de portretten worden er drie flexibele ondernemers uitgelicht. Zij vertellen u alles over hoe zij als kwetsbaarheid omzetten in kracht of kansen zien in tegenslag. Ook vertelt Annemarie van Gaal over haar sleutelmoment en leest u nog veel meer.

De kunst van het ondernemerschap is niet alleen voorbereid zijn op tegenslag; een ondernemer moet ook kunnen meebewegen met de schokgolven en zelfs kansen waarnemen waar anderen problemen zien.

Net als de mooie en vastberaden roodkruinstaartmees op de cover, zien we in de natuur tal van voorbeelden van dieren en planten die weten te overleven – of zelfs floreren – door zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Daar doen de verhalen in deze editie van Financial Focus mij aan denken. Ondernemers die weten mee te veren met de onvermijdelijke windvlagen die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Onze maatschappij krijgt veel windstoten te verduren. De pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, om er een aantal te noemen. De effecten daarvan voelen we allemaal, ondernemers ook. Maar de kunst van het ondernemerschap is niet alleen voorbereid zijn op tegenslag; een ondernemer moet ook kunnen meebewegen met de schokgolven en zelfs kansen waarnemen waar anderen problemen zien. Iets wat de ondernemers in deze editie van Financial Focus, zullen beamen. Zo ziet Leon van Ast van Circulair West de energietransitie, ‘de grootste verandering sinds de industriële revolutie’, niet alleen als uitdaging maar ook als kans (pagina 50) en zette beautyondernemer Delia Keshk een blunder om in een kans (pagina 35).

Het denken in kansen geldt niet alleen voor ondernemers, maar ook voor beleggers. Meer daarover leest u in de column van ons hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels op pagina 47. In Dossier (pagina 16) gaan onze experts Stef Driessen en Piet Rietmans dieper op in op het thema ‘flexibel ondernemerschap’. Hoe zijn diverse ondernemers en sectoren erin geslaagd om de diverse stormwinden die op onze economie zijn afgekomen het hoofd te bieden? En wie hebben deze windvlagen zelfs benut? Zulke verhalen zijn gelukkig altijd te vinden, dat vertrouwen hebben wij en als ABN AMRO MeesPierson bewandelen we deze weg graag samen met u, juist ook in tijden van crisis. Veel leesplezier!

– Maralde van der Kaaden –

Hoofd Private Banking

Dossier: Flexibel ondernemen