Als u in uw aangifte over 2021 beleggingen of andere bezittingen heeft opgegeven, heeft u waarschijnlijk nog geen aanslag inkomstenbelasting ontvangen. De Belastingdienst heeft gewacht op de uitspraken van de Hoge Raad over box 3. Om te voorkomen dat de termijn voor het opleggen van een aanslag verloopt, gaat de Belastingdienst nu toch aanslagen inkomstenbelasting 2021 opleggen. Als u een aanslag ontvangt die volgens u te hoog is, moet u binnen zes weken na de datum van de aanslag bezwaar maken.
Op 21 en 22 augustus 2024 verstuurt de Belastingdienst een brief aan circa 52.000 belastingplichtigen, waarvan de termijn voor het opleggen van een box 3-aanslag over 2021 bijna is verstreken. Deze belastingplichtigen hebben in hun aangifte over 2021 beleggingen of andere bezittingen opgegeven. Vanaf 6 september 2024 ontvangt een volgende groep belastingplichtigen deze brief. In de definitieve aanslag over 2021, die zij dit jaar ontvangen, kan de Belastingdienst nog geen rekening houden met de box 3-arresten van de Hoge Raad.
Eerder werden deze aanslagen aangehouden in afwachting van duidelijkheid van de Hoge Raad over de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3. In juni 2024 heeft de Hoge Raad in verschillende uitspraken duidelijk gemaakt dat het werkelijke rendement moet worden belast als daarover minder belasting moet worden betaald dan bij belastingheffing over het forfaitaire rendement. Een uitleg over deze uitspraken is te vinden in dit blog.
Omdat de driejarige aanslagtermijn voor het belastingjaar 2021 in veel gevallen eind 2024 afloopt, kan de Belastingdienst niet langer wachten met het opleggen van deze aanslagen. In deze aanslagen zijn de uitspraken van de Hoge Raad nog niet verwerkt.
Bezwaar maken
Aangezien de uitspraken van de Hoge Raad nog niet zijn verwerkt in de belastingaanslag over 2021, is het belangrijk dat u zelf nagaat of de belasting niet te hoog is vastgesteld. Als de aanslag op basis van de forfaitaire regeling hoger is dan het bedrag dat u zou moeten betalen op basis van uw werkelijke rendement, dient u binnen zes weken na ontvangst van de aanslag bezwaar te maken. Meer informatie over de bepaling van het werkelijke rendement vindt u in hier.
Let ook op Villabelasting
Het forfaitaire bedrag in box 3 is niet het enige forfait in de Wet op de Inkomstenbelasting. Ook voor de belastingheffing over de inkomsten uit eigen woning wordt een forfait toegepast. Een aantal belastingadviseurs is van mening dat dit forfait mogelijk in strijd is met het Europees recht, vooral in het geval van de zogenaamde villabelasting. Dit geldt voor u als de WOZ-waarde van uw eigen woning in de aangifte over 2021 meer dan € 1.110.000 bedraagt. Zelfs als u geen bezwaar heeft tegen de box 3-belasting, maar wel een eigen woning heeft met een WOZ-waarde van meer dan € 1.110.000 in 2021, kan het maken van bezwaar de moeite waard zijn, al was het maar om uw rechten te behouden.
Lees hier meer over de Villa belasting en de bezwaren die belastingadviseurs ertegen hebben.
Kortom
Mocht u een aanslag inkomstenbelasting 2021 ontvangen, beoordeel dan tijdig samen met uw belastingadviseur of u hiertegen bezwaar moet maken. Om uw rechten veilig te stellen, is het zaak dat u uw bezwaar binnen 6 weken kenbaar maakt aan de Belastingdienst.