Binnen filantropie is het al jaren een trend dat donateurs nauw betrokken willen zijn bij de organisatie waaraan ze doneren. En veelal niet alleen financieel willen bijdragen, maar ook hun tijd, netwerk en expertise willen inzetten. Dit portret gaat over Anneke Hoogendijk, een bijzondere en sterke vrouw die in haar leven veel tegenslagen kreeg te verwerken en zich nu hard maakt voor kankeronderzoek, de ziekte waaraan haar partner is overleden.
Mevrouw Anneke Hoogendijk, zelf ooit werkzaam geweest voor AMRO als assistente van de General Manager in kantoor New York, reisde met haar echtgenoot (die een Raad van Bestuur functie bekleedde)de hele wereld over. Ze is leergierig, zeer ondernemend en heeft een omvangrijk netwerk van goede vrienden om haar heen. Ze heeft een voorliefde voor Egypte en met name de Witte Woestijn, een “National Park of Egypt”. Vanuit haar voorliefde volgde ze een studie Egyptologie en leerde hiërogliefen lezen. En juist daar in de woestijn ontwikkelde Anneke haar eerste fondsenwerving skills om een lokaal milieuproject gefinancierd te krijgen waarvoor zij de “White Desert Foundation” oprichtte,wat gefinancierd werd met internationaal gesponsorde donaties en dat in Nederland een ANBI status kreeg.
Tegenslag op tegenslag
Toen de echtgenoot van Anneke overleed in 2002, bleek een maand na zijn overlijden dat zij kanker had. Eerst werd zij behandeld in het VU Ziekenhuis en vervolgens in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, beide in Amsterdam. Na een lange en zware behandeling overwon zij haar kanker. Ze was erg onder de indruk van de zorgen en behandelingen in de VU en de nazorg in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Toen ze genezen was verklaard pakte ze het reizen weer op en trok de wereld in. Tijdens één van haar reizen ontmoette Anneke in 2007 haar nieuwe partner; ook reislustig en samen hebben zij dan ook veel van de wereld gezien. Maar toch sloeg het noodlot weer toe. Haar nieuwe partner overleed midden in coronatijd (dec. 2020) aan uitgezaaide kanker na een kort ziekbed.
“Ik wil iets doen!”
“Na het overlijden van mijn partner heb ik een bericht gestuurd aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis dat ik overwoog een schenking te willen doen ten behoeve van onderzoek naar darmkanker. Ik werd in contact gebracht met prof. dr. Emile Voest, internist-oncoloog die gespecialiseerd is op het gebied van darmkanker en daar ook onderzoek naar doet. Dr. Voest bood aan om bij mij langs te komen voor een kennismaking. Wij lunchten bij mij thuis en ik vertelde mijn verhaal. Dr. Voest vertelde over zijn werk en passie voor onderzoek. Hij bleef maar liefst 2,5 uur en na dit gesprek was ik overtuigd dat een donatie goed besteed zou worden. Ik wilde dat meer mensen kennis zouden kunnen maken met dokter Voest, zijn deskundigheid, zijn bevlogenheid over zijn vak en zijn drive om een medicijn te ontwikkelen”.
Emile Voest is internist oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis , hoogleraar Medische Oncologie, senior groepsleider bij het Nederlands Kanker Instituut en senior wetenschapper van het Oncode Instituut. Daarnaast is hij directeur van Cancer Core Europe, een samenwerkingsverband van 7 excellente comprehensive kankercentra. Zijn laboratoriumgroep wijdt zich aan precisiegeneeskunde voor patiënten en is gericht op studies van tumorbiologie, immunologie en het toepassen van computationele wetenschap en DNA analyses om beter te begrijpen hoe tumoren reageren op bepaalde behandelingen. De resultaten van deze studies worden vervolgens getest op hun waarde bij patiënten. Zijn onderzoek ligt op het gebied van precisiegeneeskunde en bestaat uit grootschalige genomische sequencing van patiënten met uitgezaaide kanker, de ontwikkeling van co-cultuurmodellen van primaire tumoren en immuuncellen om de ontwikkeling van geneesmiddelen en immunotherapie te verbeteren. Om te bepalen welke behandeling het beste is voor een specifieke patiënt via computationele, geïntegreerde benaderingen.
De Fundraiser
Anneke Hoogendijk pakte door en organiseerde voor haar bevriende buren een avond bij haar thuis met dr. Voest als spreker. Anneke liet niets aan het toeval over en organiseerde een professionele fundraiser van het Antoni van Leeuwenhoek voor de 21 genodigden. Zelf omschreef ze de avond met woorden als: persoonlijk, informeel, exclusief, professioneel en met veel inspiratie. De genodigden hingen aan de lippen van dr. Voest. De dagen en maanden na de fundraiser bleven de bedragen binnenkomen. Anneke vertelde vol trots (en terecht!) dat deze avond maar liefst 300.000 euro heeft opgebracht. Als ware fondsenwerving professional heeft zij ook gezorgd voor een groepsbezoek (einde mei 2022) voor alle geïnteresseerde donateurs aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Ze kregen een rondleiding van dr. Voest en zagen zelf waar hun donatie aan wordt besteed.
Tweede editie fundraiser
Deze sterke vrouw krijgen ze er niet onder! Na een hersenbloeding in maart 2021 (en 6 weken revalidatie) en een tweede hersenbloeding in maart 2022 (met 5 weken revalidatie) is Anneke Hoogendijk niet te stoppen. Op 7 november a.s. organiseert zij een tweede editie van de fundraiser. De voorbereidingen zijn al begonnen en de eerste genodigden hebben hun “save the date” brief al binnen. Vlak voor mijn vertrek vertelt Anneke dat ze ook wel snapt dat ze niet het eeuwige leven heeft en daarom ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in haar testament heeft opgenomen.
Diep onder de indruk van deze sterke vrouw stap ik in mijn auto en geniet ik nog na van de flinke dosis positieve energie die zij mij gegeven heeft.
Voor meer informatie over filantropie, schenken of nalaten aan goede doelen of over de fundraiser van Mevrouw Anneke Hoogendijk neem contact op met Daan Meurer van Filantropie Advies via filantropieadvies@nl.abnamro.com.
Fempower, powered by ABN AMRO
ABN AMRO staat voor gelijke kansen voor iedereen. Het Inclusive Banking onderzoek van ABN AMRO laat zien dat het cruciaal is om financiële dienstverlening voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom organiseren we ook dit jaar samen met ING, Rabobank, McKinsey, Better Future en The Next Women het driedaagse leerprogramma Fempower Your Growth. Tijdens dit 3-daagse programma brengen we de werelden van ondernemers en bankiers samen om elkaar beter te begrijpen en de volgende stappen voor groei en ontwikkeling te bepalen. Kijk hier voor meer informatie. Meedoen? Gebruik de kortingscodes ABN20 (tot 1/10/22) of ABN10 (na 1/10/22).