1. Heeft u een goed beeld van uw financiële positie nu en in de toekomst?
Het is niet verstandig dat u nu gul bent, maar straks zelf geld tekort komt. Bekijk dus goed wat de impact is van de schenking of een schenkingsplan op uw financiële situatie. We helpen u hier graag mee met Vermogensplanning.
2.Weet u hoe het zit met de fiscale vrijstellingen?
Bij schenken kan ook heffing van belasting aan de orde komen, de schenkbelasting. Er gelden jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen. Hier vindt u de vrijstellingen voor 2024. U leest daar ook over de aangifte schenkbelasting en het voordeel dat schenken kan opleveren voor de erfbelasting.
Soms heeft een schenking ook gevolgen voor de inkomstenbelasting of overdrachtsbelasting.
3. Gaat u schenken aan jonge kinderen?
Schenken aan jonge kinderen is iets om zorgvuldig te bekijken. Er is bijvoorbeeld de vraag vanaf welke leeftijd het kind het geld vrij in handen moet krijgen Met een bewind kun u die leeftijd verlengen tot na de 18-jarige leeftijd. Dan voert iemand anders (bijvoorbeeld uzelf?) tijdelijk het beheer over de schenking. Bij jonge kinderen is het altijd verstandig om dit te overwegen. Bij grotere bedragen of belangen kunt u denken aan certificering.
Maar het kind komt vanaf zijn 18e wel te weten dat het vermogen heeft. Voor sommige mensen is dat reden om met grote schenkingen te wachten tot bijvoorbeeld de studie achter de rug is. Maar helemaal niets doen, kan onverstandig zijn vanuit het perspectief van financiële opvoeding. Het gaat dus om het vinden van een balans. In ons artikel “Overwegingen als u vermogen gaat opbouwen voor uw kind” gaan we hier verder op in.
4. Heeft de schenking invloed op de financiële positie van uw kind?
Een schenking kan leiden tot vermogensvorming. Dat kan weer invloed hebben op bijvoorbeeld de huurtoeslag of een bijstandsuitkering. We zeggen niet dat u niet moet schenken wegens deze regelingen, maar willen voorkomen dat u (of uw kind) erdoor wordt verrast. De Consumentenbond heeft de toeslagen helder op een rij gezet.
5. Schenkt u om erfbelasting te besparen?
Dan is het goed om uit te zoeken welk bedrag aan erfbelasting verschuldigd is als u niet schenkt. Wellicht valt de besparing mee (of eigenlijk: tegen). En zullen we dan direct even kijken of uw testament nog wel actueel is? Wij maken geen berekening van de erfbelasting, maar bekijken uw testament en huwelijkse voorwaarden graag voor u met ons rapport Aandachtspunten voor uw Estate Planning.
6. Heeft u nagedacht over de methode van schenken?
Een aantal mogelijkheden is: schenken van geld, van beleggingen of ‘schenken op papier’. Of verkoop van een woning tegen een te lage waarde. Elke schenkingsvorm heeft zijn voors en tegens. Uitgebreide informatie over schenken op papier treft u hier aan.
De vraag of het nog gunstig is om de eigen woning aan de kinderen over te dragen, wordt geregeld gesteld. Over het antwoord ‘meestal is dat niet zo, maar soms wel’ leest u hier.
Een heel apart hoofdstuk is bedrijfsoverdracht. In “Recept voor een soepele bedrijfsoverdracht” vindt u veel aandachtspunten.
7. Wilt u een clausule verbinden aan de schenking?
Een veelgebruikte clausule is de uitsluitingsclausule. Deze beschermt uw kind tegen het echtscheidingsrisico. Hier treft u een voorbeeld aan van een schenkingsakte met een uitsluitingsclausule. Maar er zijn nog meer clausules mogelijk, zoals een herroepingsclausule en de eerder genoemde schenking onder bewind.
Wilt u met uw schenking invloed uitoefenen op de omvang van de tatoeages van uw (klein)kind? Dan schiet u wellicht te ver door. Hierover leest u in “Een bijzondere schenkingsakte”.
Een familiefonds kan een manier zijn om gecontroleerd vermogen over te dragen. Zeg maar een bewind in overtreffende trap? Meestal levert dat teveel ‘gedoe’ op. Maar als het past, dan past het: “Wat is een familiefonds?”
8. Wilt u aan een goed doel schenken?
Dat kan zonder schenkbelasting en u heeft mogelijk ook nog recht op een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Hoe groot die aftrekpost is, hangt af van uw inkomen en de manier waarop u schenkt. Ziet u hiervoor ons artikel “Schenken aan goede doelen”.
Wilt u zich eerst verdiepen in de wereld van de filantropie? Gebruikt u dan de zoekterm ‘filantropie’ op deze site maar kijkt u ook hier hoe mijn collega’s u kunnen helpen.
9. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van zijn of haar woning?
Met een duwtje in de rug kan uw kind wellicht een woning kopen. Of een woning die net wat ruimer is. De ‘jubelton’ bestaat niet meer, maar voor kinderen is er nog wel een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling. En er is de mogelijkheid om een familielening te verstrekken. Meer informatie hierover treft u aan in mijn artikelen “Aandachtspunten bij een geldlening tussen een ouder en een kind” en “Uw kind helpen bij de aankoop van een huis”.
10. Realiseert u zich dat schenken invloed kan hebben op de relatie tussen u en uw kind?
U voegt een financieel element toe aan de relatie en dat kan van invloed zijn. Het kan zo zijn dat uw kind verwacht dat hij of zij volgend jaar weer een schenking krijgt. Of uw schenking anders gebruikt dan uw voorkeur heeft. Het is natuurlijk het meest duidelijk als iedereen zijn of haar verwachtingen helder uitspreekt. Maar zo werkt het in familieverhoudingen niet altijd. Maar laat dat wel het streven zijn. Een versteviging van de familieverhoudingen als extra cadeau bij een schenking?
Wat wordt uw plan?
Een dierbare een financieel steuntje in de rug geven met een schenking, is een mooie gedachte. Maar daar kan nog heel wat bij komen kijken. Zelfs als we schenken alleen ‘technisch’ bekijken. Door vooraf bij een aantal zaken stil te staan, vermindert u de kans op een nare verrassing achteraf. Hopelijk geven de 10 besproken vragen u hiervoor een goede houvast.