Het bezorgt ouders onrust als het hun kind niet lukt om betaalbare woonruimte te vinden. Door lenen en schenken slim te combineren, komt een eigen woning voor het kind alsnog binnen bereik. Zeker nu de leenmogelijkheden zijn verruimd.
Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Dat maakt financiële hulp van ouders en grootouders welkom, in de vorm van een schenking of lening. Een op de zes huizenkopers leent geld bij familie, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. ABN AMRO MeesPierson helpt klanten om de woningwensen van hun kind of kleinkind mogelijk te maken. We kijken niet alleen naar de mogelijkheden, maar wijzen ook op risico’s. Zeker bij transacties binnen de familie is het zaak om onduidelijkheden zo veel mogelijk uit te sluiten.
Er zijn verschillende manieren om een kind te helpen bij de aankoop van een woning, voor zowel ouders als grootouders. In een gesprek bepalen we welke het beste bij uw situatie en die van het kind past. Ouders kunnen geld schenken voor de aankoop. Hierover betaalt het kind mogelijk wel schenkbelasting. De jaarlijkse vrijstelling voor een schenking bedraagt in 2025 voor ouders 6.713 euro en voor grootouders 2.690 euro. Ook is er een eenmalige vrijstelling van 32.195 euro voor kinderen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar bij een schenking van ouders. Over het bedrag boven de vrijstelling betaalt het kind schenkbelasting.
Een hypotheeklening bij de familie is ook een optie. Het kind maakt dan gebruik van een aanvullende lening van ouders, naast een hypotheek die hij of zij afsluit. Houd er wel rekening mee dat bij ABN AMRO de maandlast van de ouderlijke lening meetelt bij het maximale hypotheekbedrag. Dit doen we om te voorkomen dat het kind te veel leent.
Leen-schenkcombinatie
Een populaire derde optie is een combinatie van lenen en schenken, met een lening bij de bank plus een lening bij de ouders. Het kind betaalt de rente en aflossing op de lening en de ouders schenken direct een bedrag dat deze kosten dekt, zodat er weinig of geen woonlasten zijn. Belangrijk voordeel: bij geen woonlasten wordt de lening niet in mindering gebracht op de leencapaciteit van het kind. Ook kunnen ouders ervoor kiezen om een eenmalige schenking te doen in een leen-schenkcombinatie. Dan kun je naar een hogere prijsklasse en komen er meer woningen binnen bereik. Zeker nu ABN AMRO MeesPierson recent de mogelijkheden heeft uitgebreid. Een kind kan nu tot wel 50 procent aanvullend lenen bij de (groot)ouders in een leen-schenkcombinatie. Dit was 20 procent. Voor ouders kan het ook aantrekkelijk zijn om met de schenkingen op een fiscaalvriendelijke manier alvast vermogen aan de kinderen over te dragen.
Rekenvoorbeeld
Stel Hester (30) wil een woning kopen van 490.000 euro. Op basis van haar inkomen kan zij bij de bank maximaal 350.000 euro lenen. Met een leen-schenkcombinatie maken haar ouders de aankoop van de woning alsnog mogelijk. Zij lenen haar 140.000 euro voor de aankoop. De bijkomende kosten betaalt ze uit haar spaargeld. De lening heeft een looptijd van 30 jaar, de rente van 3,4 procent staat 10 jaar vast. Hester betaalt maandelijks 621 euro aan rente en aflossing aan haar ouders, waarna zij haar jaarlijks 7.452 euro schenken: twaalf keer die 621 euro. De ouders kunnen ook 32.000 euro schenken, in aanvulling op een leen-schenkcombinatie van 108.000 euro. Hester betaalt hun dan maandelijks 497 euro, terwijl zij jaarlijks nog eens 5.964 euro schenken.
Geen misverstanden
Bij de combinatie van lenen en schenken maak je afspraken voor meerdere jaren. In die tijd kan er bij alle betrokkenen veel veranderen. Wat als een (groot)ouder overlijdt of als het kind de maandlasten niet meer kan opbrengen? Leg afspraken op papier vast. Dat kan bij de notaris, maar hoeft niet. De experts van ABN AMRO MeesPierson informeren ouders en kind in de oriëntatiefase en noteren de aandachtspunten in een adviesrapport. Zo kunnen zij een gesprek met hun fiscaal adviseur goed voorbereid ingaan. Neem met de fiscalist de afspraken tussen u en uw kind door. De Belastingdienst kan een toezegging om de woonlasten te schenken zien als grote schenking ineens, die belast is: een belangrijk gespreksonderwerp. De fiscalist kan ook meer vertellen over de eventuele aftrekbaarheid van de hypotheekrente.