Direct naar content

Steeds meer mensen willen hun eigen woning verduurzamen. Een duurzaam huis is vaak comfortabeler, goed voor het milieu en bespaart op uw energieverbruik. U kunt spaargeld gebruiken om uw woning te verduurzamen, maar wat is het alternatief en welke subsidies zijn er?

Hierna leest u meer over subsidies en de financieringsmogelijkheden die er zijn om uw woning te verduurzamen.

Subsidies bij het verduurzamen van uw woning

De komende jaren moeten er nog miljoenen Nederlandse woningen energiezuiniger gemaakt worden. De gestegen energieprijzen maken energiebesparende maatregelen zelfs steeds meer noodzakelijk. Door middel van subsidies probeert de overheid de verduurzaming van woningen te stimuleren. Het is de verwachting dat de komende jaren veel subsidieregelingen blijven bestaan en er bovendien nieuwe regelingen gaan bijkomen. Het loont om te kijken naar subsidies omdat de subsidie soms wel kan oplopen tot 30% van de investering.

Subsidieregelingen zijn mogelijk op landelijk, provinciaal en op gemeentelijk niveau. De verschillen in regelingen tussen de gemeenten zijn groot. Een inwoner van Amsterdam komt bijvoorbeeld voor meer en hele andere subsidies in aanmerking dan een inwoner van Tilburg.

De energiesubsidiewijzer

Om woningeigenaren meer inzicht te geven in de subsidiemogelijkheden heeft Milieu Centraal samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de energiesubsidiewijzer ontwikkeld. Via een aantal vragen op de website wordt direct duidelijk welke subsidiemogelijkheden er voor u zijn en welke gunstige leningen u kunt aanvragen om te verduurzamen. Vervolgens vindt u ook de internetpagina’s waar u de subsidie of lening kunt aanvragen. Dit is voor de landelijke subsidies vaak de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Als u aan de voorwaarden voor de subsidie voldoet, kan dat aardig wat opleveren. Stel dat u bijvoorbeeld twee isolatiemaatregelen combineert, dan kan teruggave van de kosten oplopen tot wel 30%. Het loont ook om te kijken naar waar u de subsidie voor kunt krijgen. De subsidie voor driedubbel glas is bijvoorbeeld bijna drie keer zo hoog als de subsidie voor dubbelglas (HR++).

Geen subsidie wel voordelen

Als u geen subsidie kunt krijgen zijn er wellicht andere regelingen. Bijvoorbeeld is de investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk omdat bij de levering en installatie van zonnepanelen geen (0%) btw wordt berekend. Deze tijdelijke maatregel geldt ook in 2024 en stimuleert de investering in zonnepanelen. Daarnaast verlaagt de maatregel de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst. Hier kunt u meer over lezen in mijn blog “Zonnepanelen een aantrekkelijke investering”.

Spaargeld gebruiken om te verduurzamen

Momenteel is de spaarrente nog relatief laag. Dan kan het aantrekkelijk zijn om het spaargeld te gebruiken om uw woning te verduurzamen. U bespaart dan immers op uw energieverbruik en heeft daardoor een lagere energierekening. Daarnaast betaalt u wellicht minder vermogensrendementsheffing. Als u veel vrij beschikbaar (gespaard) vermogen heeft, is het in veel gevallen aantrekkelijk dit geld te gebruiken om uw woning te verduurzamen.

Geld lenen om te verduurzamen

U kunt ook geld lenen om uw woning te verduurzamen. De kosten moeten dan natuurlijk niet hoger zijn dan dat de besparingen u opleveren. De lasten van de financiering bestaan uit rente en aflossing. De betaalde rente kan zelfs meestal fiscaal worden afgetrokken van het inkomen. De netto te betalen rente is daardoor ook bij de huidige gestegen rentestand nog relatief laag.

Vaak wordt gekeken naar de terugverdientijd van de investering. De terugverdientijd is in feite de kosten van de investering gedeeld door de jaarlijkse besparing. Als die langer is dan 5 á 7 jaar zien veel mensen van de investering af. Toch is dat ‘te kort door de bocht’ omdat u eigenlijk moet kijken naar alle voordelen gedurende de levensduur van de besparende maatregelen. De levensduur van bijvoorbeeld zonnepanelen is ongeveer 25 jaar, terwijl de terugverdientijd momenteel zo’n 5 á 7 jaar is. Na 7 jaar wordt dus energie geleverd terwijl de kosten vrijwel nihil zijn. Bij de stijgende energieprijzen is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.

Een duurzaamheidslening bij de overheid

Vanuit de overheid worden diverse leningen aangeboden. Landelijk is er de energiebespaarlening (maximaal € 71.000) en door bepaalde provincies en gemeentes wordt de duurzaamheidslening (maximaal € 25.000) aangeboden. De looptijd van de leningen is maximaal 20 jaar en er dient jaarlijks te worden afgelost. De rentevergoeding voor deze leningen ligt afhankelijk van de looptijd tussen de 0% en 4,85%. Ook bestaat er een Duurzame Monumenten-Lening voor rijksmonumenten (maximaal € 100.000), waarbij de rentevergoeding ligt tussen 2% en 2,4%.

Een duurzaamheidslening bij een bank

Bij diverse banken worden duurzaamheidsleningen aangeboden voor eigenwoningbezitters. Dit kan bijvoorbeeld een eigenwoninglening (een ‘hypotheek’) zijn waarbij een rentekorting gegeven wordt als u de huidige of uw nieuwe woning verduurzaamt naar een zogenaamd energielabel A of B. Dit energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Een woning met label A is zeer zuinig. De korting op de bestaande hypotheekrentes kan daarbij oplopen tot wel 0,15% bij verduurzaming naar een A-label. U kunt op de site van ABN AMRO meer over lezen de duurzaamheidskorting.

De hoogte van de ‘hypotheek’ die u kunt krijgen, is afhankelijk van leennormen die jaarlijks door de minister worden vastgesteld. De afgelopen jaren zijn de leennormen steeds verruimd voor financieringen van maatregelen die direct met verduurzaming te maken hebben. Vanaf 2024 is er een koppeling tussen het energielabel en de leenruimte. Voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning kan tot maximaal € 50.000 meer geleend worden. Kortom, u kunt dus flink meer lenen als u de woning verduurzaamt. Het maximale bedrag dat u voor verduurzamingsmaatregelen kunt lenen, hangt af van uw (totale) inkomen en/of de waarde van uw woning.

Veel aantrekkelijke voordelen bij verduurzamen van uw woning

Er zijn talloze aantrekkelijke financiële regelingen om te verduurzamen. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol. Subsidies kunnen u helpen, maar ook de inzet van eigen spaargeld of het aantrekken van een lening kan aantrekkelijk zijn. Zowel door de overheid als bij banken worden flinke kortingen gegeven op de tarieven om hiervoor te lenen.

Het investeren in de verduurzaming van uw woning kan u financiële voordelen geven en levert bovendien vaak meer comfort. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu en wie wil dat nou niet?

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.