Direct naar content
2 min. leestijd

RELX vormde zich om van een traditionele uitgeverij tot een online aanbieder van informatie voor professionals. Met de bijbehorende aantrekkelijke marges. Dankzij slimme tools kunnen gebruikers de data steeds sneller ontsluiten en combineren.

Het Britse RELX wist zich de afgelopen jaren te transformeren van een uitgeverij van publieksbladen in een databedrijf dat wetenschappelijke, medische en juridische informatie aanbiedt. Daarmee profiteert het van de groeiende behoefte aan specialistische kennis, mede veroorzaakt doordat wereldwijd de regelgeving toeneemt. De nieuwe strategie werpt haar vruchten af: sinds 2005 zijn de winstmarges met grofweg 50 procent gestegen.

Omzet uit abonnementen

Veel beleggers kennen RELX nog als het half-Nederlandse Reed Elsevier, uitgever van onder andere opinieblad Elsevier. De publieksbladen zijn verkocht en het concern haalt nu het merendeel van de omzet uit abonnementen en niet meer uit advertentie-inkomsten. Die abonnementsbasis geeft meer zekerheid over de inkomsten. Bovendien is de zakelijke markt waar RELX zich nu op richt minder gevoelig voor economische omstandigheden. Immers: ook in tijden dat het economisch minder gaat, wordt van medici en juristen verwacht dat ze op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op hun vakgebied.

Data-analyse

Behalve op online informatie richt RELX zich op data-analyse. Het kocht de afgelopen jaren bedrijven die zijn gespecialiseerd in data-analyse met algoritmen. Amerikaanse verzekeraars behoren tot de organisaties die deze data gebruiken, in hun geval om verzekeringsproducten goed te kunnen prijzen op basis van risicoanalyse. Het gaat daarnaast om tools waarmee juristen aan de hand van eerdere uitspraken nagaan of een zaak al dan niet kansrijk is. Dankzij deze slimme hulpmiddelen kunnen zij in de omvangrijke hoeveelheid data van RELX snel de juiste passages vinden. Analisten verwachten een sterke groei van dit bedrijfsonderdeel. De vraag van bedrijven naar deze analyses neemt toe en RELX werkt aan uitbreiding van het aanbod van beslissings- en analysetools.

Vakbeurzen

Analisten keken tijdens de coronajaren kritisch naar het onderdeel Exhibitions, dat vakbeurzen organiseert. In die periode met weinig bijeenkomsten voerde RELX flinke kostenbesparingen door. Met succes: toen het aantal vakbeurzen in 2022 weer toenam, was dit onderdeel door de lagere kosten al snel winstgevend.

Financiële informatie: RELX (REN)

ISIN-code: GB00B2B0DG97 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.