Direct naar content

Bent u geïnteresseerd in private equity? ABN AMRO MeesPierson biedt u sinds 18 oktober toegang tot de fondsen van gerenommeerde private equity-huizen. De eerste geselecteerde private equity-partij waarin u kunt beleggen, is Carlyle. De inschrijving loopt tot en met 29 november 2018 en de minimuminleg is vanaf € 100.000.

ABN AMRO MeesPierson organiseerde onlangs voor haar vermogende klanten een bijeenkomst over private equity als beleggingsmogelijkheid. We willen aan onze klanten graag een relatief laagdrempelige beleggingsoplossing bieden om in private equity te beleggen. Private equity – de naam zegt het al – is namelijk echt ‘private’. Maar als er één beleggingscategorie is die van de historisch lage rente en het optimisme in het bedrijfsleven profiteert, dan is het wel private equity. Dat biedt mogelijk kansen op langere termijn…

Uitdagende tijden voor beleggers

Private equity is ondernemingsfinanciering buiten de publieke beurzen om en daardoor niet zomaar toegankelijk voor iedereen. Laat staan voor particuliere beleggers. Wat de rendementen betreft, is ‘private’ ook private. Er hóeft niet gerapporteerd te worden over de aan- en verkoopprijzen of het gerealiseerde rendement. Alleen de ingestapte beleggers worden geïnformeerd. Voor beleggers zijn het uitdagende tijden. De lage rente heeft een ware zoektocht naar rendement opgeleverd. Het aanhouden van liquide middelen geeft een negatief rendement en obligaties hebben hun hoogtepunt bereikt. Tegelijkertijd draaien de belangrijkste economieën op volle toeren en zijn de bedrijfswinsten erg goed. Private equity is gebaat bij die lage rente (goedkope financiering) en bij optimisme in het bedrijfsleven (een grote overname- en herschikkingsmarkt).

Deelname op uitnodiging

De private equity-markt is groot. Dit jaar zal circa 750 miljard dollar worden opgehaald. Private equity-partijen openen vaak specifieke fondsen die sluiten als het aangekondigde bedrag is opgehaald. Sommige van die fondsen zijn bijzonder groot. In 2017 haalde Apollo 24,7 miljard dollar op. Het Japanse Softbank wist met haar Vision Fund maar liefst 98 miljard dollar bijeen te brengen. En in Nederland haalde Waterland, één van de best presterende private equity-fondsen ter wereld,  in twee maanden tijd een recordbedrag van 2 miljard euro op bij beleggers. Daarbij was het fonds ‘significant’ overschreden. Niet zelden is de minimale inleg hoog, vaak meer dan 10 miljoen dollar. En bij het Amerikaanse Iconiq kunnen particulieren zelfs alleen op uitnodiging deelnemen. Deze private equity-partij investeert voor een aantal prominente personen uit Silicon Valley zoals Mark Zuckerberg en heeft óók in Adyen belegd.

Adyen

Het zeer succesvolle Nederlandse Adyen is een goed voorbeeld van hoe private equity werkt. Ayden bracht op 13 juni jl. 15% van de aandelen naar de beurs tegen een prijs van 240 euro. Aan het einde van de beursdag stond het aandeel op 455 euro. De verkopers waren private equity-partijen; een aantal is tussen 2011 en 2016 ingestapt tegen een koers van maximaal 60 euro. En zelfs bij de beursgang konden particuliere beleggers niet meedoen. Wie herkent het gevoel enthousiast te zijn over een belegging ‘too great to miss’, om vervolgens te horen dat deelname niet mogelijk is?

Beleggen in gerenommeerde private equity partijen

Via het platform van ABN AMRO MeesPierson bieden we geïnteresseerde klanten de kans om wél in gerenommeerde private equity-huizen te beleggen. Zo kunt u zich regelmatig inschrijven op een geselecteerd fonds en door de tijd heen een mooi gespreide private equity-portefeuille opbouwen.

Carlyle is de eerste geselecteerde partij en één van de grootste private equity-partijen in de wereld. In Nederland namen zij AlpInvest over. Recent kocht Carlyle de chemiedivisie van AKZO en verkocht ze het Rotterdamse havenoverslagbedrijf HES. Maar let op: geen belegging zonder risico, ‘free lunches’ bestaan niet! De rendementen van private equity zijn relatief hoog. De Nederlandse Bank becijferde in 2017 het rendement van private equity op circa 12%. Buitenlandse bronnen laten rendementen tussen de 15% en 20% zien.

Bespreek de kansen en de risico’s

Iedere belegger weet: hoe meer rendement, hoe meer risico. Het is dus zaak om deze beleggingsmogelijkheid met uw bankier te bespreken. De markt timen is erg moeilijk. Private equity-beleggingen zijn illiquide, hebben een lange looptijd (bedrijven blijven gemiddeld vijf tot zeven jaar in de portefeuille) en er is per definitie minder diversificatie. Tegelijkertijd staat de economie er goed voor, is de rente laag en helpt de demografie een handje. Bovendien staan veel familiebedrijven voor de beslissing hóe ze de overdracht van het bedrijf willen realiseren. In dit artikel kwam de naam Adyen voorbij. Adyen betekent ‘nogmaals’ in het Surinaams. De oprichters hebben de kunst van twee keer een bedrijf verkopen namelijk succesvol uitgevoerd. Voor u ligt nu de kans om later niet ‘nogmaals’ te moeten zeggen dat u de boot hebt gemist.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.