Direct naar content

Een ton inkomen halen uit een vermogen van zeven miljoen, kan met relatief bescheiden rendementen. Maar op welke manieren kunt u beleggen?

Een rendement van een procent of drie halen, klinkt niet als een extreem uitdagende opgave. Dat is grofweg wat u nodig heeft om €100.000 inkomen per jaar uit een vermogen van zeven miljoen te halen.

Maar u moet dat rendement wél even halen. Hoe haalt u rendement uit vermogen; wat zijn de meest voorkomende beleggingscategorieën?

Aandelen

Al honderd jaar leveren aandelen gemiddeld genomen een mooi rendement. De sleutel zit uiteraard in het woord gemiddeld. Beleggen in aandelen kan wereldwijd op vele beurzen. Rechtstreeks in aandelen. Of in aandelenfondsen. U kunt kiezen uit aandelen die vooral in prijs (koers) stijgen of aandelen die een solide dividendrendement opleveren. Beleggingsadviseurs kunnen helpen om uit het immense beleggingsuniversum (van tienduizenden aandelen) díe aandelen te vinden die passen in de portefeuille die moet zorgen voor het gewenste rendement.

Obligaties

Oudere vermogenden kennen de obligaties al uit de tijd dat het vooral staatsleningen waren die onder dit kopje in de krant stonden. Leningen met een vaste couponrente. Elk jaar een zeker couponrendement. De risico’s bij veel obligaties zijn beperkter dan bij aandelen. Ook obligaties kennen koersschommelingen tijdens de looptijd van de obligatie. Inmiddels is het universum aan obligaties net zo groot als dat van aandelen. Bedrijfsobligaties, leningen van emerging markets, obligaties van bedrijven die heel slecht draaien (met derhalve een hoge couponrente vanwege het hoge risico); obligaties zijn er in alle soorten en maten. Voor veel vermogenden vormt deze categorie een vast en relatief veilig onderdeel van de totale portefeuille.

Liquide middelen

Als de rente laag is, zoals in de afgelopen jaren, is het aanhouden van veel liquide middelen niet heel populair en ook niet heel erg verstandig. Het rendement op het cash-deel is nu eenmaal erg laag. De rente is immers laag. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om een deel van de portefeuille liquide te houden. Vooral om snel te kunnen schakelen als zich buitengewoon interessante beleggingskansen voordoen. Bijvoorbeeld op de aandelenmarkt.

Vastgoed

Sinds jaar en dag is vastgoed zeer populair onder vermogenden die hun vermogen intact willen laten en van de opbrengst willen leven. Vele vermogenden bezitten eigen panden die ze zelf verhuren (of met hulp van een specialist). De huurpenningen gelden als inkomsten die – na het afdragen van belasting – direct genoten kunnen worden. Bij de meeste indirecte vastgoedbeleggingen, zoals fondsen, is ook sprake van periodieke dividenduitkeringen. Die zijn gebaseerd op de inkomsten van huurders die in de vastgoedportefeuille zitten. De vaste inkomstenstromen van goede fondsen maken deze vastgoedfondsen geliefd bij vermogenden die uit zijn op inkomen uit hun vermogen.

Overige alternatieve beleggingen

Hedgefunds, grondstoffen of investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het zijn vormen van beleggen die in talloze smaken voorbij komen. Niet al deze vormen zorgen voor een direct, jaarlijks rendement. Bij sommige beleggingen is het wachten op een groeiversnelling van de onderneming, zodat er winst wordt gemaakt en mogelijk de eigenaren dividend krijgen. Bij hedgefunds verschillen de risicoprofielen enorm. Alle reden om met de beleggingsadviseur grondig en gestructureerd naar de portefeuille te kijken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.