Direct naar content
2 min. leestijd

De meeste mensen die een huis kopen hebben niet veel keuze. Die moeten aankloppen bij de bank voor een hypotheek. Als je zelf of je familie – privé of in een BV – over vermogen beschikt, zijn er veel meer mogelijkheden om de aankoop van een woning te financieren. In een korte serie artikelen gaan we in op een aantal deelvragen:

  • Wat zijn de fiscale gevolgen van eigenwoningbezit?
  • Wanneer is het slim om (voor een deel) eigen middelen in te zetten?
  • Wanneer is het voordelig om van je eigen BV te lenen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van lenen bij je ouders?

In dit derde deel kijken we naar de vraag wanneer het voordelig is om te lenen van je eigen BV, gesteld dat je die hebt natuurlijk.

Meer of minder rendement voor de BV

Als je BV over structureel overtollige middelen beschikt, kan de BV die middelen op een spaarrekening aanhouden of gaan beleggen. Maar de BV kan dit vermogen ook aan jou uitlenen. Wanneer de rente die je aan de BV betaalt gelijk is aan de rente die je aan de bank zou moeten betalen, maakt het voor jou als privépersoon in zoverre niet uit. De rente is net als bij een bancaire hypotheek gewoon aftrekbaar. Op voorwaarde dat je gegevens verstrekt aan de Belastingdienst over de lening die je met de BV hebt gesloten (informatieverplichting). Voor de BV kan het een voor- of een nadeel opleveren. Als de rente waartegen de BV het geld aan je uitleent hoger is dan het rendement dat de BV anders zou maken, heeft de BV – en daarmee uiteindelijk ook jijzelf als aandeelhouder – een voordeel. Maar als het rendement dat de BV kan behalen door te beleggen hoger is dan de rente die de BV krijgt als de BV dit vermogen aan jou uitleent, levert dat een nadeel op.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.