Direct naar content

Voor veel huiseigenaren is de overwaarde van hun huis in de laatste jaren toegenomen. Misschien wilt u een deel van deze overwaarde omzetten in geld. Bijvoorbeeld voor een verbouwing van uw woning, om uw inkomen aan te vullen of om een schenking te doen aan uw kinderen. Hoe kunt u deze overwaarde gebruiken? In dit blog zet ik 3 mogelijkheden voor u op een rij:

  • uw huis verkopen
  • een aflossingsvrije hypotheek afsluiten
  • een overwaarde hypotheek afsluiten.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een huis en de hypotheek die er nog op rust. Stel uw woning is € 650.000 waard en u heeft een hypotheek van € 250.000. Dan is de overwaarde € 400.000. Een flinke overwaarde ontstaat als de actuele verkoopwaarde van een huis fors is gestegen en de hypotheek vrijwel helemaal is terugbetaald.

Toename overwaarde Nederlandse woningen

De laatste jaren is sprake van een stijgende trend in de huizenprijzen. Onlangs heeft het CBS onderzoek gedaan naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Hieruit blijkt dat sinds het dieptepunt in juni 2013 de gemiddelde huizenprijs met circa 47 procent is gestegen. Ongeveer 80 procent van de totale overwaarde van Nederlandse woningen kan worden toegerekend aan 50-plussers.

1. Uw huis verkopen

Een eerste mogelijkheid om de overwaarde van uw huis te benutten, is uw huis verkopen om daarna te verhuizen naar een huurwoning. Als u uw koopwoning heeft verkocht, moet u de resterende hypotheek helemaal afbetalen. Is de verkoopwaarde hoger dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde en kunt u makkelijk uw schuld aflossen. De overgebleven overwaarde kunt u vrij besteden.

Wilt u vervolgens binnen 3 jaar weer een huis kopen? Houd dan rekening met de zogenaamde bijleenregeling. Deze belastingregel stimuleert dat u de overwaarde van uw verkochte woning gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning. Als u ervoor kiest dit niet te doen, heeft u voor een deel van uw nieuwe hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek.

2. Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten

Wilt u zo lang mogelijk in uw woning blijven wonen? Dan kunt u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek in overweging nemen, om een deel van de overwaarde van uw huis te benutten. Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tijdens de looptijd niets terugbetaalt op uw hypotheek. U betaalt dan alleen rente. Aan het einde van de looptijd moet u de volledige hypotheek terugbetalen, tenzij het mogelijk is om uw hypotheek te verlengen.

Een aflossingsvrije hypotheek is vaak toegestaan tot maximaal 50% van de woningwaarde. In dat geval kunt u voor een aflossingsvrije hypotheek in aanmerking komen, als u voldoende inkomen heeft en u de rentelasten kunt dragen. Voor aflossingsvrije hypotheken die na 2012 zijn afgesloten, geldt meestal geen hypotheekrenteaftrek, tenzij deze onder overgangsrecht vallen.

3. Een overwaardehypotheek afsluiten

Als derde mogelijkheid kunt u overwegen om een overwaardehypotheek af te sluiten. Vaak kan deze hypotheekvorm pas op latere leeftijd worden afgesloten. Bij een overwaarde hypotheek moet u vooraf bedenken welk bedrag u nodig heeft voor bijvoorbeeld een aanvulling op uw inkomen. Het afsluiten van een overwaarde hypotheek heeft geen gevolgen voor uw maandlasten. Tijdens de looptijd wordt de rente bij uw hypotheek opgeteld. Dit is dus anders dan bij een aflossingsvrije hypotheek, waarbij u wel (maandelijks) rente betaalt tijdens de looptijd.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.