Direct naar content
2 min. leestijd

De trein is steeds vaker een alternatief voor het vliegtuig en de auto. Treinproducent Alstom kan van deze ontwikkeling profiteren.

Wereldwijd groeit het treinvervoer, elk jaar worden er meer personen en goederen over het spoor vervoerd. In de strijd tegen klimaatverandering is de trein steeds vaker een alternatief voor reizen per auto of vliegtuig. Om die ontwikkeling te stimuleren investeren overheden fors in de verbetering van het spoor. Alstom is een van de bedrijven die daarvan profiteren. De Franse onderneming is bekend als producent van de TGV hogesnelheidstreinen, maar maakt ook trams en metro’s en krijgt een toenemend aantal orders voor onbemande treinen. Deze automated people movers (APM) worden ingezet voor vervoer op korte afstanden, bijvoorbeeld tussen terminals op grote vliegvelden.

Overname was buitenkans

Gezien de goedgevulde orderportefeuille verwachten analisten dat Alstom in de toekomst beter blijft presteren dan de concurrentie. De recent overgenomen treinendivisie van de Canadese trein- en vliegtuigbouwer Bombardier draagt daaraan bij. Onder meer de Nederlandse Spoorwegen maken gebruik van locomotieven van Bombardier Transportation. Door de overname werd Alstom de op een na grootste treinbouwer ter wereld, na het Chinese CRRC. Het was een buitenkans voor Alstom, want door acute financiële problemen had Bombardier geen andere keus dan bedrijfsonderdelen te verkopen. De winstgevendheid van het fusiebedrijf verbetert naar verwachting zodra de opdrachten met vrij lage marges in Bombardiers orderboeken gestaag worden vervangen door opdrachten die winstgevender zijn.

Waterstoftreinen

Alstom speelt op verschillende manieren in op de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit. Alleen al in Europa is 46 procent van de belangrijkste spoorwegen nog niet geëlektrificeerd. Het ontwikkelde als een van de eerste waterstoftreinen die de dieseltreinen op deze trajecten kunnen vervangen. De Duitse overheid heeft al 41 van deze treinen besteld. Veel aandacht is er ook voor waterstof als energiedrager voor het goederenvervoer op het spoor.

ISIN-Code

Alstom (ALO)

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.