Direct naar content
2 min. leestijd

Het gaat goed met de chipsector door de structureel hogere vraag naar halfgeleiders. ASM International is een van de bedrijven die daarvan kunnen profiteren.

Het gebruik van halfgeleiders neemt nog elk jaar toe. Niet alleen stijgt de vraag naar onder andere smartphones en auto’s waar deze chips in zitten, ook neemt het aantal gebruikte chips per apparaat aanzienlijk toe. Om de elektronica sneller en slimmer te laten functioneren zijn chips nodig. De orderportefeuilles van bedrijven als ASM International, die machines voor de productie van halfgeleiders maken, zijn dan ook goed gevuld.

Frontend-machines

Voor de productie van halfgeleiders zijn vele honderden handelingen nodig, die worden uitgevoerd door hightech machines. ASM International uit Almere maakt vooral machines voor de frontend, het eerste deel van het productieproces. Dat is ook gelijk het grote onderscheid met sectorgenoot ASML uit Veldhoven, dat vooral machines maakt voor de backend van het productieproces.

Flinterdunne laagjes

Vooral de kwaliteit van de deposition, het aanbrengen van de laagjes, maakt de machines van ASM International gewild bij halfgeleiderproducenten. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om de expertise bij het plaatsen van flinterdunne, lichtgevoelige laagjes op de wafer, een siliciumschijf die de basis vormt voor vele honderden chips. Belangrijk, want halfgeleiderproducenten zijn continu op zoek naar manieren om de rekencapaciteit van hun chips te verbeteren, het formaat te verkleinen en het energieverbruik te verlagen.

Voorsprong in techniek

ASM International heeft een voorsprong op de concurrentie. Niet alleen omdat het de meest innovatieve technologie beheerst, ook omdat het die snel in nieuwe machines toepast. Zo is het marktleider in de technologie atomic layer deposition (ALD). ALD-machines brengen elke laag atoom voor atoom aan. Analisten verwachten daarnaast dat ASM International de partij is die het meest gaat profiteren van de nieuwe technologie gate all around (GAA). Dankzij deze slimme opbouw van de lichtgevoelige lagen, kunnen de machines van de onderneming nog snellere halfgeleiders produceren.

Isin-code

NL0000334118

Financiële informatie

ASM International (ASM)

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.