Direct naar content

Farmabedrijf Roche is dankzij een goedgevulde pijplijn van veelbelovende medicijnen in staat om tegenvallers op te vangen.

Het is een van de grootste bedreigingen voor farmaceutische bedrijven: aflopende patenten van succesvolle geneesmiddelen. Zodra een medicijn een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten het namaken. Het Zwitserse Roche, een van de grootste farmaciebedrijven ter wereld, krijgt hier op termijn mee te maken wanneer de patenten van drie belangrijke producten aflopen. Concurrenten staan al klaar om medicijnen tegen borstkanker, leukemie en tumoren op de markt te brengen die sterk lijken op die van Roche. Toch kan de onderneming aantrekkelijk zijn voor beleggers vanwege de goedgevulde pijplijn met veelbelovende medicijnen.

Nieuwe therapeutische gebieden

Analisten verwachten veel van de medicijnen en behandelingen die Roche voor de komende jaren heeft aangekondigd, onder andere op het gebied van oncologie. Daarnaast richt de onderneming zich op nieuwe therapeutische gebieden: de komende tijd komen behandelingen op de markt voor patiënten met multiple sclerose, hemofilie en neurologische aandoeningen. Ook van een medicijn tegen blindheid bij ouderen wordt veel verwacht.

Goed bij kas

Roche heeft in zijn historie diverse malen laten zien succesvolle medicijnen te kunnen ontwikkelen. Analisten verwachten daarom dat het wegvallende omzet op termijn kan compenseren. Zelfs nu de tests van een middel tegen alzheimer tegenvallen. De goede financiële positie van het concern biedt voldoende ruimte om tegenslagen op te vangen. De expertise in diagnostische tests leverde veel extra omzet op: zo’n 7 miljard dollar in 2021. Het concern kan de 800 miljoen dollar opbrengen die de ontwikkeling van een medicijn gemiddeld kost en zo de pijplijn met nieuwe medicijnen gevuld houden.

ISIN-code
CH0012032048

Financiële informatie
Roche (ROG)

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.