Direct naar content
3 min. leestijd

Overweeg je om een eigen bedrijf te starten? Dan is het belangrijk dat je vooraf goed over een rechtsvorm nadenkt. Want wat past het beste bij jouw plannen: een BV, CV, VOF of eenmanszaak? Vier vragen die jou dat helpen te ontdekken.

Samen of alleen?

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als het ondernemerschap je aantrekt: wil je alleen of samen een bedrijf starten? Samen een bedrijf oprichten heeft veel voordelen. Je motiveert elkaar, hebt misschien meer financiële mogelijkheden, je kunt taken verdelen en je vult elkaar in ideeën aan. Samen ondernemen kan ook verkeerd uitpakken. Je moet compromissen sluiten over zaken, want je bent het nooit over alles met elkaar eens.

Ga je samen starten, wat wordt dan de rol van die ander? Is hij of zij actief betrokken of eerder op de achtergrond? Start je alleen, dan kun je dat in de vorm van een eenmanszaak of Besloten Vennootschap (BV) doen. Start je samen, dan kan dat met een Vennootschap Onder Firma (VOF), maatschap, Commanditaire Vennootschap (CV) of BV.

Hoeveel winst verwacht je te gaan maken?

De gekozen rechtsvorm heeft ook invloed op de belasting die je over de winst betaalt. Als eigenaar van een eenmanszaak, CV of VOF betaal je daarover enkel inkomstenbelasting. Wel heb je vaak recht op extra belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Maak je weinig winst, dan ben je fiscaal  soms beter af met een eenmanszaak, CV of VOF. Heb je een BV, dan betaalt de BV vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting over de winst. Jij betaalt daarnaast inkomstenbelasting over je loon en over het uitgekeerde dividend.

Bij een BV is de belasting over de winst gemiddeld lager dan bij een eenmanszaak, CV of VOF.  Wel zijn de (accountants-)kosten hoger en heb je geen recht op zelfstandigenaftrek.

Bedrijfsvormen en risico’s

Als je een passende bedrijfsvorm kiest, kijk dan ook goed hoe de aansprakelijkheid geregeld is. Het nadeel van een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Gaat je bedrijf failliet, dan word je persoonlijk failliet verklaard. Bij een BV werkt dat anders. De BV heeft eigen schulden en bezittingen. Je kunt na een faillissement alleen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als je grove fouten hebt gemaakt.

Ook bij een maatschap en Vennootschap onder Firma (VOF) ben je met je privévermogen aansprakelijk voor zakelijke schulden. Gaat de onderneming failliet dan worden de maten of de vennoten persoonlijk failliet verklaard. Bij een maatschap zijn alle maten voor een gelijk deel persoonlijk aansprakelijk voor de ondernemingsschulden. Bij een VOF zijn de vennoten persoonlijk aansprakelijk voor alle ondernemingsschulden, ook als een medevennoot deze heeft gemaakt.

De commanditaire vennootschap (CV) kun je vergelijken met een VOF. Het grote verschil hier is dat niet alle vennoten gezamenlijk ondernemen, zoals bij een VOF het geval. Een CV heeft beherend vennoten en stille vennoten. De beherend vennoten houden zich bezig met de bedrijfsvoering, de stille vennoten zijn de geldschieters en blijven verder op de achtergrond. Gaat het fout met je bedrijf, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je de enige beherende vennoot bent, word jijzelf failliet verklaard. Zijn er nog andere beherende vennoten, dan worden de cv en alle beherende vennoten failliet verklaard. De beherende vennoten zijn dan ieder voor zich aansprakelijk voor alle ondernemingsschulden. De stille vennoten worden niet failliet verklaard, maar zijn wel het geld kwijt dat zij in jullie bedrijf hebben gestoken.

De keuze is aan jou!

Wat voor jou de juiste bedrijfsvorm is, hangt dus af van een aantal zaken. Stel je dus tijdig de volgende vier vragen:

  1. Start je alleen of samen?
  2. Hoe sta je tegenover persoonlijke aansprakelijkheid?
  3. Hoeveel omzet en winst denk je (op termijn) te gaan realiseren?
  4. Is er iemand die in je bedrijf investeert? Hoe wil hij of zij betrokken zijn?

Laat je vervolgens goed over de verschillende rechtsvormen adviseren. Het kost tijd en uitzoekwerk, maar het hoort ook bij goed ondernemerschap. Alleen zo ga je goed van start. Onze Next coaches staan je in dit proces graag bij met hun kennis en netwerk.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.