Direct naar content

Het kabinet Rutte heeft op Prinsjesdag een wetsvoorstel ingediend om de startpositie van jonge kopers op de woningmarkt te verbeteren. Zij hoeven vanaf 2021 eenmalig meestal geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aankoop van een eigen woning. Daarentegen wordt vanaf 2021 deze overdrachtstaks van 2% naar 8% verhoogd voor vastgoedbeleggers en kopers van een tweede woning.

Wie komen voor de vrijstelling in aanmerking?

Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en een eigen woning koopt, wordt vanaf 1 januari 2021 eenmalig vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. Als de woning wordt verkregen door meerdere personen, dan geldt deze leeftijdseis voor elk van de kopers afzonderlijk. Vanaf 1 april 2021 wordt deze vrijstelling beperkt voor jonge woningkopers die een huis kopen met een woningwaarde van maximaal € 400.000.

Deze vrijstelling is ook van toepassing op doorstromers jonger dan 35 jaar, als zij nog niet eerder hiervan gebruik hebben gemaakt. Zij kunnen bij de aankoop van een volgende woning ook eenmalig een beroep op de vrijstelling doen. Inmiddels is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen.

Wat is het voordeel?

In 2020 moet een koper bij de aankoop van een woning 2% overdrachtsbelasting over de koopsom betalen. Daarbij is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten tot maximaal 100% van de marktwaarde van een woning. De overdrachtsbelasting kan niet in een hypotheek worden meegefinancierd. Een huizenkoper moet de overdrachtsbelasting uit eigen middelen betalen.

Vanaf 2021 zijn jonge woningkopers goedkoper uit, omdat deze heffing van overdrachtsbelasting dan voor hen eenmalig meestal komt te vervallen. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting levert bij een koopprijs van een woning van bijvoorbeeld € 250.000 straks de jonge koper een besparing van € 5.000 op.

Bewoning is verplicht

Het kabinetsvoorstel is alleen van toepassing op kopers die de woning daadwerkelijk gaan bewonen. Dit is een nadeel voor ouders die een woning willen kopen en deze woning bijvoorbeeld willen verhuren aan hun kind. Voor hen stijgt de heffing van overdrachtsbelasting in 2021 naar 8%.

Verbeteren toegang woningmarkt

Met de voorgestelde maatregel wil het kabinet voor jongeren de betaalbaarheid en de toegang tot de woningmarkt verbeteren. De maatregel moet het voor jongeren makkelijker maken om een woning te kopen. Afgelopen jaren is dat steeds moeilijker geworden als gevolg van de gemiddeld snel stijgende huizenprijzen. Bovendien worden veel jongeren afgetroefd door mensen die woningen als investering kopen.

Onderzoek ministerie van Financiën

Het kabinetsvoorstel om voor jonge woningkopers eenmalig de heffing van overdrachtsbelasting te laten vervallen, komt toch nog als een verrassing. In juni heeft het ministerie van Financiën nog een onderzoek gepubliceerd, waarin deze maatregel niet werd aanbevolen. De conclusie van het onderzoek was dat de maatregel weinig jongeren zou gaan stimuleren om een huis te kopen.

Te weinig woningaanbod

Voor jongeren die vanaf 2021 een woning willen kopen, is de vrijstelling van overdrachtsbelasting goed nieuws. Of deze vrijstelling hen veel gaat helpen, moet nog worden afgewacht. Het grootste probleem voor jongeren zit vooral aan de aanbodkant van de huizenmarkt. Momenteel is er een zeer groot tekort aan betaalbare woningen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.