Direct naar content

VolkerWessels kondigde op 18 april aan naar de beurs te willen. Het is nog te vroeg om te bepalen of het bouwbedrijf een beurslievelingetje wordt. Nieuwe bedrijven komen en gaan.

Wel zien we het aantal beursgangen toenemen. Dat is nodig, want het aantal beursgenoteerde bedrijven loopt hard terug. Dit komt enerzijds omdat jonge bedrijven langer in private handen blijven en anderzijds omdat er steeds grotere beursgenoteerde bedrijven zijn. Sommige hebben dit op eigen kracht bereikt, maar het is ook het resultaat van de huidige consolidatiegolf.

  • Het is een komen en gaan van bedrijven op de Amsterdamse beurs.
  • Wereldwijd trekt het aantal beursgangen ook aan  …
  • … maar per saldo loopt het aantal beursgenoteerde bedrijven sinds de eeuwwisseling terug.
  • Eén van de redenen is dat jonge bedrijven langer in handen blijven van durfkapitalisten.

VolkerWessels het nieuwe beurslievelingetje?

Halverwege april kondigde bouwbedrijf VolkerWessels aan opnieuw naar de beurs te willen. Of hiermee een nieuwe Amsterdamse beurslieveling wordt geboren, is te vroeg om te zeggen. Dan zal het forse groei en een indrukwekkend koersverloop moeten laten zien.

Met verschillende Amsterdamse beurslievelingetjes is het trouwens niet zo goed verlopen. Voormalige beurslievelingen Baan en Imtech stierven een vroege dood, terwijl Arcadis door een moeilijke periode gaat. Echter, Neerlands trots in de technologie ASML is een winnaar in zijn sector en blijft verbazen.

VolkerWessels is niet de enige die naar de beurs wil. Het is het afgelopen jaar druk geweest in Nederland met nieuwe noteringen. De drukte kwam mede doordat de Nederlandse staat delen van zijn belang in zowel ABN AMRO als a.s.r. verzekeringen verkocht. Daarnaast haalden ook Takeaway.com, Basic-Fit, Philips Lighting, en Sif Holding geld op uit de markt en kregen ze een notering.

Tegelijkertijd zijn er echter ook veel bedrijven weer van de beurs verdwenen. Meestal gebeurt dit door overnames, maar faillissement kan ook een reden zijn. Nederlandse bedrijven die we de afgelopen tijd van het Damrak zagen verdwijnen zijn: USG People, Ten Cate, Corio, Ballast Nedam, Grontmij, Imtech, TNT Express, Nutreco, DE MasterBlender, en Ziggo. De laatste twee waren voordat ze werden overgenomen, niet zolang daarvoor nog naar de beurs gegaan.

Het aantal beursgangen zit wereldwijd weer in de lift

Het beeld dat in Nederland vorig jaar al te zien was, zien we dit jaar ook wereldwijd. In het rapport ‘Global IPO Trends’ (IPO staat voor Initial Public Offering en betekent beursgang) van consultancybedrijf EY komt naar voren dat het eerste kwartaal van 2017 het meest actieve was sinds begin 2007 op het gebied van beursgangen.

Het klimaat voor IPO’s is momenteel ook gunstig. De wereldeconomie verbetert zichtbaar en aandelenbeurzen staan op recordhoogtes. Wereldwijd haalden 369 IPO’s USD 33,7 miljard op in het eerste kwartaal van 2017. Op jaarbasis betekent dit een stijging van respectievelijk 92% en 146%. Het Amerikaanse Snap Inc., het moederbedrijf van Snapchat, was met USD 3,9 miljard de grootste beursgang. Maar vooral Azië, met name China, is de aanjager van de groei.

Toch neemt het aantal beursnoteringen al jaren af

Ondanks het gunstige IPO-klimaat, neemt het aantal beursnoteringen al jaren af. Eind vorig jaar schreef The Economist, op basis van een onderzoek van de Rice University, dat sinds 1997 het aantal beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten is gedaald van 6.797 naar 3.485 in 2013. Dat is bijna een halvering! Natuurlijk hebben het economische klimaat en de gevolgen van de bankencrisis daar invloed op gehad, maar er zijn nog drie andere invloeden.

Als eerste zien we de laatste jaren het aantal supergrote bedrijven groeien. Zo had in 2009 nog iets meer dan de helft van de top 100 grootste beursgenoteerde bedrijven een marktwaarde van onder de USD 75 miljard. In 2016  was dat beeld behoorlijk verschoven. Geen enkel top 100 bedrijf had een marktwaarde onder de USD 75 miljard, zo’n 70% had een marktwaarde tussen de USD 75 – 150 miljard, en de rest zat erboven (bron: The Economist). Reuzen als Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Exxon Mobil, Apple, en Microsoft domineren, alleen of met een paar anderen, de totale sector waarin ze opereren. Hierdoor krijgen nieuwkomers bijna geen voet aan de grond en redden ze het niet eens tot een beursgang.

Fusie- en overnamegolf

Vervolgens is er een enorme fusie- en overnamegolf bezig. In Nederland wordt Akzo Nobel belaagd door PPG. Kraft Heinz deed een poging bij Unilever. Delta Lloyd wordt overgenomen door NN, terwijl PAI Partners openlijk flirt met het net beursgenoteerde Refresco. Elders in de wereld zien we eenzelfde beeld. Kijk alleen maar naar de chemiesector. Het Chinese ChemChina neemt het Zwitserse Syngenta over. Ook DowChemical en DuPont willen samengaan. Tot slot is Bayer bezig Monsanto over te nemen. De reuzen binnen de sector worden groter en de deals zorgen bij bestaande aandeelhouders voor mooie overnamepremies. Gevolg is wel dat het aantal beursgenoteerde bedrijven verder afneemt. In 2015 werd voor meer dan USD 4.000 miljard aan fusies en overnames gedaan. Het hoogste bedrag sinds recordjaar 2007, terwijl ook 2016 een goed jaar was voor fusies en overnames.

Jonge bedrijven langer in handen van durfkapitalisten

Tot slot zien we dat jonge bedrijven, met name in de technologiehoek, langer in private handen blijven. Een startend bedrijf heeft vaak veel geld nodig om te groeien. Private equity en venture capitalist partijen (durfkapitalisten) voorzien in deze behoefte. In ruil voor geld krijgen ze een aandeel in het bedrijf. Als het bedrijf zich verder ontwikkelt en succesvol is, is de volgende stap een beursgang.

Nu zien we echter dat veel van dit soort bedrijven langere tijd in handen van durfkapitalisten blijven. Een startend privaat bedrijf dat een marktwaarde heeft van meer dan USD 1 miljard wordt een Unicorn (eenhoorn) genoemd. De lijst met wereldwijde Unicorns stijgt gestaag, terwijl heel veel beursgenoteerde bedrijven aan het Damrak niet eens een marktwaarde van één miljard bereiken. Momenteel zijn er 193 Unicorns met een totaal geschatte waarde van USD 665 miljard (bron: cbinsights.com). Meest bekende en nummer één is Uber, met een geschatte waarde van USD 68 miljard. Ook Airbnb (USD 29,3 miljard) en Spotify (8,5 miljard) staan op deze lijst, terwijl Snap Inc. er tot voor kort opstond.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.